Watercipressen aan het SOS-geel
Watercipressen aan het SOS-geel
Nadat eerder de kleurenbuurt op z'n kop stond door een niet doordacht herontwikkelingsplan van de gemeente was woensdag de beurt aan de commissie ruimte om zijn zegje te doen over de voorgenomen bomenkap.
De voltallige commissie gaf aan dat het niet zo kan zijn dat er 48 bomen worden gekapt omdat er hier en daar een tegel los ligt. De wethouder vatte het gevoelen van de commissie samen door te stellen dat er 3 bomen behouden zouden blijven. Met dit volledige gebrek aan empathisch vermogen nam de commissie gelukkig geen genoegen en ook de opmerking van de wethouder dat de huidige kapvergunningsaanvraag gebaseerd was op een grondige belangenafweging viel niemand voor.
De SP was aanwezig bij een bewonersavond over de voorgenomen kap en de wijkmanager (de aanvrager van de kapvergunning) gaf aan de eenheid in het straatbeeld te willen behouden. Een rondgang wijst uit dat werkelijk niemand hier behoefte aan heeft en dat de aanvraag dus gebaseerd is op non-argumenten.
Het Kwalijkste rond deze gang van zaken is nog wel dat de gemeente de bewoners voor een voldongen feit stelde: De bewoners mochten alleen een nieuwe boomsoort kiezen, maar over de kap zelf was geen inspraak mogelijk.
Volgens mij zouden bewoners met elkaar moeten beslissen over de inrichting van hun directe woonomgeving, dat is democratie van onderaf. De gemeente moet er natuurlijk voor waken dat niet bepaalde belanghebbenden onevenredig benadeeld worden, maar bewoners voor voldongen feiten stellen die een grote impact hebben op hun directe leefomgeving kan echt niet.
- Zie ook:
- Ewout den Heijer