h

Waar blijft de samenspraak?

21 november 2014

Waar blijft de samenspraak?

Op maandag 17 november is er op initiatief van alle Zoetermeerse politieke partijen tijdens de commissievergadering gesproken over de aanhoudende problemen op het Katwijkerlaantracé. Er liggen al ruim zes jaar plannen vanuit de gemeente om er een zorgcentrum te bouwen. Er worden echter constant vanuit de projectontwikkelaar Dura Vermeer nieuwe aanpassingen voor de woonbuurt bedacht waar de buurtbewoners zelf weinig tot geen inspraak hebben. 

Volgens wethouder Kuiper gaat het samenspraak traject via Dura Vermeer en speelt de gemeente hier geen partij meer in. Ik vind dat niet correct. Dit college vindt samenspraak met burgers bijzonder belangrijk, zo heeft zij altijd geschreven. Nu is dit het praktijkvoorbeeld waarin de gemeente het van zich afschuift en de verantwoordelijkheid legt bij de projectontwikkelaar. Zo werkt het natuurlijk niet.

Ik ben zelf ook wezen kijken bij het Katwijkerlaantracé en de omliggende straten. Dit deed ik samen met buurtbewoners die namens de ‘Klankboordgroep Zenobia’ spreken. Dat zijn een groep buurtbewoners die zich tegen de plannen verzetten. Het gaat hen niet om het zorgcentrum dat er komt, in tegendeel. Zij vinden dit, net als de SP, zeer belangrijk. Waar het hen om gaat is dat er continu meer bijgebouwd dreigt te worden. Er moet een fietspad doorgetrokken worden waardoor er veel groen in de buurt verdwijnt. De klankboordgroep heeft verschillende contra voorstellen gedaan richting Dura Vermeer en het Zoetermeerse college waar ondanks de komst van het zorgcentrum ook het groen in de wijk kan blijven. Keer op keer kregen zij geen antwoord.

Wethouder Kuiper heeft tijdens de laatste vergadering een toezegging gedaan dat het college het samenspraakproces nauwlettender in de gaten zal houden en er bij Dura Vermeer op zullen dringen dat zij zo snel mogelijk met de buurtbewoners om tafel moeten gaan. Ik vind dat deze buurtbewoners serieuzer genomen moeten worden. Hoe vaak roept de politiek dat het zou willen om buurtbewoners meer betrokken bij hun buurt te krijgen? Nu steken deze mensen bijzonder veel tijd en energie in het ontwikkelen van kleine aanpassingen in de wijk, (die binnen het bestemmingsplan passen!), die er voor zorgen dat er groen behouden blijft, en het gewilde zorgcentrum alsnog kan komen, en dan worden zij vervolgens genegeerd. Gelukkig zijn alle Zoetermeerse politieke partijen het er over eens dat zij nu na al die jaren moeten worden gehoord. 

U bent hier