h

Gemeente staat buitenspel bij ov-kaartjes

27 oktober 2011

Gemeente staat buitenspel bij ov-kaartjes

Vanavond heeft de SP aandacht gevraagd voor de beperkte mogelijkheden om aan een kaartje te komen voor het openbaar vervoer. Sinds de invoering van de ov-chipkaart is het bijvoorbeeld in Seghwaert niet meer mogelijk om een kaart of saldo te kopen en papieren kaartjes zijn afgeschaft.

De SP stelt voor om afspraken te maken met winkeliers over het aanbieden van vervoersbewijzen omdat dit een nuts-functie van onder andere supermarkten en kiosks is. Het college verwijst echter naar de landelijke politiek.

Gele zuil
Onlangs heeft HTM een nutteloze gele paal op Centrum-West geplaatst. Je kan er geen reisproducten aanschaffen, alleen internetbestellingen ophalen. De SP heeft de vrees geuit dat HTM zich achter deze automaat zal verschuilen wanneer wordt gevraagd een automaat te plaatsen waarbij het mogelijk is om kaarten en saldo te kopen. RET heeft de kaartverkoop op orde, waarom we dat voorbeeld niet overnemen is onduidelijk.

Het college noemt het dalkaartje, wat in Delft gewoon een normaal kaartje is een verouderd reisproduct. Als betaalbaar een verouderd begrip is, heeft het college gelijk.

Automaten
Iedereen die wel eens met de randstadrail reist kent het wel, de automaat doet het niet. HTM heeft op de automaten een sticker geplaatst dat ook als de automaat het niet doet, de reiziger toch verplicht is een kaartje te hebben. Het college schrijft dat hoewel dit de wet is HTM het beleid heeft om niet te beboeten als de reiziger er niks aan kan dat hij geen kaartje heeft omdat de automaat het niet doet.

Waarom de dreigende stickers toch op de automaten zitten is onduidelijk. Wij raden u aan voor de zekerheid de beantwoording van de schriftelijke vragen mee te nemen als u op de automaat aangewezen bent. Wie weet scheelt het een boete.

U bent hier