h

Werken of het land uit?

15 april 2011

Werken of het land uit?

Onze regering van daadkracht heeft de onderbuik van de samenleving weer eens een dienst bewezen. Wie niet werkt wordt het land uitgezet.

Oost-Europeanen komen vaak naar Nederland om onder erbarmelijke omstandigheden voor een hongerloontje te werken. In veel gevallen is dit zwart en zijn er malafide uitzendbureaus bij betrokken. De overheid grijpt nauwelijks in, want dat zou tegen de vrije markt ingaan. In het voormalig Oostblok werkt bijna iedereen zwart en bestaan werknemersrechten simpelweg niet. Geen wonder dus dat de betrokkenen de situatie slikken.

Bulgaren en Roemenen mogen niet werken in Nederland, dit betekend niet dat ze dat niet doen, maar dat ze alleen zwart kunnen werken, zoals ze vaak thuis ook al gewend zijn. Hiermee ondermijnen ze de arbeidsmarkt en door werken te verbieden stimuleert de overheid dit.

Gelukkig zijn niet alle verhalen schrijnend. Veel Oost-Europeanen werken gewoon wit tegen minimaal het minimumloon en betalen belasting en premies voor werknemersverzekeringen. Als ze dan hun baan kwijtraken hebben ze net zoals Nederlanders recht op ww en bijstand, ze hebben er immers ook premie voor betaald. De regering wil nu deze rechten afpakken van Oost-Europeanen. Hierdoor is er geen enkele reden meer om wit te werken, want waarom zou je belasting betalen in een land waar iedereen een hekel aan je lijkt te hebben.

Op dit moment wordt er door de rechtse elite een effectieve verdeel en heerstactiek toegepast die iedereen, zelfs links, lijkt te slikken. Door de ene groep rechten te ontzeggen prijst de andere groep zich uit de markt en daardoor ontstaan gedachten als "zij stelen onze banen". Dit terwijl er van diefstal geen sprake is, de enige misdaad die er gepleegd wordt is uitbuiting. De uitbuiting moet worden aangepakt en daarvoor moet de maatschappelijke onvrede zicht richten tegen de bazen en niet tegen mede-arbeiders.

De oplossing voor deze uitbuiting enerzijds en discriminatie anderzijds ligt in internationale solidariteit. Een Nederlandse kantoormedewerker heeft meer gemeen met een Oekraense mijnwerker dan met zijn directeur. Door te zorgen voor gelijke rechten voor iedereen kunnen we de "race to the botom" doorbreken. Hiervoor is het belangrijk dat zzp- en uitzendconstructies die massaal cao's ondermijnen worden verboden. Zwartwerken moet in de hele EU hard worden aangepakt en werkgevers die zich hieraan schuldig maken moeten streng worden bestraft. Tenslotte moet de EU moet zich sterk maken voor een uitgebreid werknemersrechtenpakket, overal in de unie.

U bent hier