h

Watercipressen aan het SOS-geel

3 september 2010

Watercipressen aan het SOS-geel

Nadat eerder de kleurenbuurt op z'n kop stond door een niet doordacht herontwikkelingsplan van de gemeente was woensdag de beurt aan de commissie ruimte om zijn zegje te doen over de voorgenomen bomenkap.

De voltallige commissie gaf aan dat het niet zo kan zijn dat er 48 bomen worden gekapt omdat er hier en daar een tegel los ligt. De wethouder vatte het gevoelen van de commissie samen door te stellen dat er 3 bomen behouden zouden blijven. Met dit volledige gebrek aan empathisch vermogen nam de commissie gelukkig geen genoegen en ook de opmerking van de wethouder dat de huidige kapvergunningsaanvraag gebaseerd was op een grondige belangenafweging viel niemand voor.

De SP was aanwezig bij een bewonersavond over de voorgenomen kap en de wijkmanager (de aanvrager van de kapvergunning) gaf aan de eenheid in het straatbeeld te willen behouden. Een rondgang wijst uit dat werkelijk niemand hier behoefte aan heeft en dat de aanvraag dus gebaseerd is op non-argumenten.

Het Kwalijkste rond deze gang van zaken is nog wel dat de gemeente de bewoners voor een voldongen feit stelde: De bewoners mochten alleen een nieuwe boomsoort kiezen, maar over de kap zelf was geen inspraak mogelijk.

Volgens mij zouden bewoners met elkaar moeten beslissen over de inrichting van hun directe woonomgeving, dat is democratie van onderaf. De gemeente moet er natuurlijk voor waken dat niet bepaalde belanghebbenden onevenredig benadeeld worden, maar bewoners voor voldongen feiten stellen die een grote impact hebben op hun directe leefomgeving kan echt niet.

Reacties

Democratie van onderaf van een partij die een Leninistisch / Marxistische beginselverklaring heeft? Dat ik dat nog mag meemaken.

Mensen met een beetje verstand van Marxisme/Leninisme zouden zo'n vreemde, opmerkelijke uitspraak niet doen.

De commissie heeft schijnbaar niet erg goed gekeken. Er liggen niet hier en daar een tegel los maar hele stoepranden zijn verdwenen. Ik nodig ze uit om bij ons langs te komen en goed te kijken wat deze bomen allemaal aan richten. Deze bomen zijn ook nog lang niet uitgegroeid dus wordt de schade alleen maar erger.

Hallo Marja,

Ik kom graag een keer kijken.
Op het moment dat je onaanvaardbare overlast ervaart moet dit natuurlijk opgelost worden. Kappen is dan de laatste mogelijkheid, maar dat moet per boom bepaald worden.

Goedemiddag.
Naar aanleiding van bovenstaande reacties even het volgende.
Het is niet alleen dat er tegels losliggen en stoepranden verdwenen zijn.
De wortels drukken ook de bestrating omhoog waardoor het gevaar voor valpartijen alleen maar toeneemt. Dit gebeurt in de straat zelf, maar ook in de tuinen van diverse bewoners. In de herfst heeft iedereen last van de vallende naalden van deze watercypressen waarbij het geen uitzondering is dat er 20 cm aan naalden voor de riolering ligt waardoor het overtollige water niet weg kan en er dus vijvers ontstaan in de straat. De naalden belanden ook nog eens in de slaapkamers en bedden van bewoners die vlak bij deze bomen wonen. Ik ben het er mee eens dat als een boom op een bepaalde plaats geen overlast geeft deze ook niet behoeft te worden gekapt.
De gekapte bomen kunnen vervangen worden door bomen die minder of geen overlast geven waardoor de aanblik van groene wijk wordt behouden.
M.vr.gr. C.W. Trimbos

Naar aanleiding van een uitnodiging in de reacties op bovenstaand artikel ben ik afgelopen week weer op bezoek geweest aan het SOS-Geel. Deze keer lag de nadruk bij de overlast. De bewoners gaven aan dat de wortelopdruk in hun tuin flink is dat dat ze eigenlijk de bomen het liefst zien verdwijnen.
Ik heb benadrukt dat de bewoners er samen uit moeten komen en dat wat de SP betreft een nieuwe bewonersavond een goed idee is. De mensen kunnen dan samen naar een oplossing zoeken waar iedereen tevreden mee is.

Hallo Ewout, tijdens jouw bezoek aan het Saturnusgeel lag de nadruk niet op overlast maar op gevaar. Wij gaven ook niet aan dat de wortelopdruk alleen in onze tuinen erg was maar vooral op de trottoirs en parkeerplaatsen. Een nieuwe bewonersavond kan altijd. Ons voorstel en onze wens is om alleen de 8 bomen bij ons in de straat te verwijderen, dan blijven de andere 40 bomen staan en blijft de wijk toch groen.

dag Marja,
de bomen alleen op het Saturnusgeel kappen? Bepaal jij dat de rest van de bewoners op het Saturnusgeel geen bomen meer heeft? kom nou zeg, moet ik in een kale straat wonen? Er staan maar 8 bomen op het saturnusgeel, mogen we alsjeblieft ook naar wat groen kijken daar? En daarbij komt: nieuwe bomen geven straks dezelfde overlast, er is nl geen doorkomen aan met die klei hier. Bovendien: ook waar gn bomen staan,(kijk maar in de fietstraat naast nr. 111), zijn de stoeptegels verzakt en zijn er hobbels. er is totaal geen onderhoud geweest sinds 20 jaar door de gemeente. Het enige realistische alternatief is: alln die bomen weghalen die daadwerkelijk voor overlast gevende situaties zorgen, dat zijn er hoogstens 1 2. De gemeente is verplicht de straten te onderhouden, dat is al 20 jaar niet gebeurd. Hoogste tijd voor dus. Daarnaast is het prettig als er tijdens de herfst een keer extra een veegwagentje komt. Ook ik vind de naalden vervelend in de herfst hoor, maar kom op zeg, moet daar de hele wijk kaal voor? nogal egoistisch lijkt me. Nieuwe bomen? die zijn over 20 jaar pas een boom, dat maken wij allen niet meer mee hoor. Bovendien: ik denk dat jullie echt niet weten wat je ziet als deze toonaangevende bomen daadwerkelijk weg zouden zijn. Om te huilen, geloof me.

Henny,

In mijn reactie bedoel ik de 8 bomen bij ons in de straat, dat zijn de huisnummers 5 t/m 25 en nr 40 en 42. Al deze mensen hebben schade aan tuinen, trottoirs en parkeerplaatsen. De bomen die bij jou in de straat staan (en dat zijn er ook genoeg) heb ik geen problemen mee.
Wij zijn 1e bewoner en de gemeente kwam altijd zodra er problemen waren. Nu na 20 jaar kunnen ze niet meer blijven ophogen omdat de wortels veel te dik zijn geworden. Jij hebt geen boom voor je deur dus veel minder last als wij allemaal.

@Ewout,
Tijdens jouw bezoek hier op saturnusgeel is je duidelijk geworden dat van dit bovenstaande stuk van de SP de eerste 4 alineas afgeschoten kunnen worden op argumenten. Dat ze stuk voor stuk verdraaiingen zijn, gebaseerd op zeer gekleurde stukjes van Paul Jenner. Je was aanwezig bij de bewonersavond maar weet (wil) je niets te herinneren m.b.t. de gevaren ondergronds. Dit is in de gemeentelijke stukken terug te vinden is. Je was erbij en je schrijft dan ook nog eens dat er niemand behoefte heeft aan de bomenkap? Ondanks eerst ons email verkeer vooraf aan deze reactie hierover, blijkt je de SP waar te maken als (S)temmingmakende (P)artij. Democratie van onderaf durf je als SPr te schrijven, maar dan wel als het je kleur is zeker. In de laatste alinea heb je het ook over onevenredig benadelen van belanghebbenden. Zie verder hieronder.

@Henny,
Zie de reactie hierboven en alleen de laatste alinea blijft overeind, de rest zijn allemaal gekleurde leugens en onwaarheden gesouffleerd door Paul Jenner. Democratie en belanghebbenden wordt aangehaald. Als je een rondje saturnusgeel inclusief handtekeningen doet, dan kom je op 93% voor de bomenkap. Eenzelfde actie van okergeel bewoners lijkt hetzelfde opgeleverd te hebben. En dan durf jij in een reactie nogal egostisch te gebruiken. Ik heb dan zoiets van Jennertjes denk eens aan Kaatsheuvel, daar hebben ze namelijk een sprookjesbos met evenzo grote bomen.

Hallo Richard,

Ik schrijf dat werkelijk niemand behoefte heeft aan eenheid in het straatbeeld. De eventuele noodzaak tot het kappen van bomen sluit ik niet uit.

gevaar voor leidingen is er gewoon niet, het staat niet in de stukken en als het er wel was geweest waren de bomen allang weg.

De conculusie die ik uit mijn bezoek trek is dat de overlast best meevalt. Er liggen een paar banden (stoepranden) scheef en dat is geen gezicht maar de randjes waar je volgens jullie je nek over breekt zou mijn opa van 88 nog probleemloos overheen lopen. Niet sloffen dus, slijt het profiel onder je schoenen ook nog minder. Ik heb tijdens mijn bezoek gezegd dat ik van mening ben dat de oneffenheden in de straat opgelost moeten worden. Ga anders eens in Oost-Europa kijken hoe de straten erbij liggen en hoeveel de mensen er daar over klagen.

SP is de afkorting van Socialistische Partij en in het sprookjesbos hebben ze ook wortelopdruk.

Dag Richard,
Ik geloof niet meer in sprookjes. Hebben jullie met z'n allen gewoon teveel tijd ofzo? Tjonge, wat stoepjes die niet helemaal synchroon liggen. Ik maak me meer druk om belangrijke zaken. Get a life en zeur eens wat minder. We zijn hier in nederland gewoon verschrikkelijk verwend. rollators bij de balie verkrijgbaar. en maar zeuren. Al die oudere mensen(en ik ben ook niet bepaald jong) zitten straks 10 hoog op een flat en dan zit deze wijk nog 20 jaar met de gevolgen van kortzichtigheid. Allemaal je tuin asfalteren mensen. Hou eens op zeg. Ik word er niet goed van. leven en laten leven. Ik wil bomen om me heen, jammer dan van de wat ongelijke tegels en naaldval. C'est la vie.

Graag reageer ik op bovenstaande. Een ieder heeft een eigen mening. Maar de manier waarop er hier gesproken wordt tegen buren, 'get a life' etc., vind ik erg treurig.
Ook ik had flinke last van wortelopdruk in mijn tuin (niet in Zoetermeer). Ook bij mij waren er mensen met minder overlast die de bomen wilden behouden.
Prima! Wat er gebeurd is is het volgende: De grote bomen die overlast leverden zijn verwijderd, en er zijn hele leuke, schattige boompjes voor teruggekomen.
De bomenliefhebbers blij, de tuinliefhebbers blij! Het kan zo simpel zijn...
Ik ben wel eens in deze straat van Zoetermeer geweest, en ik zag het direct.
Als je zoveel geld voor je tuinbestrating hebt neergelegd word je niet blij als dit door wat wortels onderuit gehaald wordt. Daarnaast struikelgevaar in de straat, en wat denk je van leidingen?
Ben blij dat het bij ons opgelost is en wens deze bewoners sterkte!
En Henny Jenner, de toon die je aanslaat tegen je buren, getuigt ervan dat jij nog meer overlast bent dan die bomen waar het om gaat. Ben blij dat ik meer begripvolle buren heb zeg. Jij kan toch niet beslissen hoeveel waarde iemand aan zijn/haar tuin hecht?!
Ik hoop dat er snel, nieuwe, kleinere bomen in de straat staan!

mevrouw Michelle(wie?), je hebt volkomen gelijk, ik ben zker meer overlast voor de buurt dan de bomen.
Ik werk namelijk gewoon de hele week, ik zet mijn vuilnisbak op tijd buiten en haal hem ook weer op tijd binnen, ik betaal gewoon de gemeentelijke belastingen, ik gooi glas in de glasbak, ik veeg mijn stoep bij sneeuw en naaldval, ik klaag niet als ik uitgerookt wordt door de buren BBQ, ik verzamel de oude kranten, ik snoei de planten als ze over de schutting dreigen te gaan, ik wens mijn buren een goed Nieuwjaar, ik stuur ze zelfs een kaart met Kerst, ik haal het onkruid tussen de tegels weg, ik geef aan goede doelen, ik parkeer de auto niet op de stoep, ik waarschuw de buren als ik 1x per jaar een feestje heb, ik heb geen hond die poept, ik haal zelfs mijn boodschappen bij de AH n ik rij niet door rood licht.

Dag 'ik', want je praat graag over jezelf en laat graag zien wat voor fantastisch mens je bent,

Je kan hier wel neerzetten wat voor fantastisch en beschaafd burger je bent, maar de toon die je aanslaat tegen je buren vertelt mij het omgekeerde!

Als je zo dol bent op bomen, ga dan lekker boomknuffelen in een bos. En als je geen waarde hecht aan de hygiene van je huis, ga dan in een hutje op de hei zitten.

Andere mensen genieten graag van hun prachtige tuinen en schone bedden!
Ik neem het graag op voor de buren die wl overlast hebben!

U bent hier