h

Beantwoording vragen Floriadepark

2 september 2010

Beantwoording vragen Floriadepark

De schriftelijke vragen van de SP over de problematiek in het Floriadepark zijn inmiddels gedeeltelijk beantwoord.

Gedeeltelijk? zult u zich afvragen. Dat kan toch helemaal niet? Wel dus...

Op de vraag waarom het college het nodig vindt om tijdelijke maatregelen (Avondklok, alcoholnuttigingsverbod e.d.) in te stellen terwijl het feitelijke storende gedrag allang strafbaar is, wordt doodleuk geantwoord dat het een uitvloeisel is van permanente wetgeving en dat er dus geen tijdelijke maatregelen zijn.

Dit heb ik natuurlijk niet geaccepteerd en ik heb de stukken omtrent de problematiek in het Floriadepark geagendeerd voor de commissie. Na veel over en weer getouwtrek werd er eindelijk duidelijk dat de Politie een extra verbod nodig heeft om te handhaven omdat de feitelijke problemen niet geconstateerd kunnen worden omdat ze niet constant kunnen aanwezig zijn.

De politie slaagt er dus niet in om iemand de bijvoorbeeld zonder rijbewijs, dronken, zonder helm, zonder licht, te hard, met een kapotte uitlaat op een brommer door een voetgangersgebied rijdt te pakken. De politiechef vertelde mij in de vergadering dat als iets dergelijks geconstateerd wordt er wel degelijk wordt opgetreden, maar dat deze feiten niet altijd even gemakkelijk te constateren zijn. Als ze niet geconstateerd worden, wie klaagt er dan over? En, mag dit een reden zijn om normaal gedrag (een park betreden of een biertje drinken met vrienden) strafbaar te stellen? Ik dacht het niet!

De politie is op dit moment te veel bezig met geld verdienen voor het openbaar ministerie en te weinig met op straat aanwezig zijn. Iedere bekeuring die voor een kleine overtreding wordt uitgeschreven kost uren werk, tijd waarin de politie niet op straat is om samen met de mensen de buurt leefbaar te houden. Als iemand zich misdraagt en iemand anders klaagt daar over, moet er wat van gezegd worden, bijvoorbeeld door de politie. Dat moet altijd voorgaan op allerlei kleine maar tijdvretende overtredingen. De politie is er immers voor de mensen en niet voor de staat(skas). In een tijd van dreigende bezuinigingen waardoor het steeds moeilijker wordt om "alles" te doen, moeten de prioriteiten dan ook bij de mensen liggen.

Ik hoop dat de politie deze kritiek ter harte neemt en meeneemt bij het opstellen van het bureau-jaar-werkplan voor volgend jaar.

U bent hier