h

Schriftelijke vragen Floriadepark

21 juli 2010

Schriftelijke vragen Floriadepark

Al enige jaren hanteert de gemeente Zoetermeer collectieve maatregelen om misdragingen van individuen aan te pakken. Onlangs bereikte dit beleid een nieuw dieptepunt toen de burgemeester een avondklok instelde voor het Floriadepark.

Nadat er eerder, tegen het advies van het jongerenwerk in, een alcoholverbod aan het Kurkhout werd afgekondigd zijn de jongeren die zich daar ophielden door de buurt gaan zwerven en kwamen er overal klachten over rondhangende jongeren vandaan. Dit is logisch want aan het bijna onbewoonde Kurkhout mocht men niet meer zitten.
Nu het hele park verboden terrein is geworden loopt de overlast pas echt de spuigaten uit. Op zondag 11 juli was de ME nodig om de orde te herstellen. Ook dit is een logische ontwikkeling, want iedereen die in het park komt is nu ineens een overtreder. De SP heeft klachten van omwonenden ontvangen dat zij zich niet meer vrijelijk door hun eigen buurt kunnen begeven om bijvoorbeeld de hond uit te laten.

De SP maakt zich grote zorgen over dit beleid wat sociale samenhang ontwricht en een autoritaire sfeer creert.

Regelmatig wordt er gesproken van onvoldoende politiecapaciteit en gevraagd om meer blauw op straat. Dit, terwijl er recent ongekend streng wordt gehandhaafd op lichte overtredingen en hier veel tijd in gaat zitten. Regelmatig ontvangt de SP berichten dat overdag en 's nachts doordeweeks, als er niks aan de hand is, volop gepatrouilleerd wordt, terwijl er 's avonds en in weekenden geen politie te bekennen is.De SP beschikt over informatie vanuit de politie dat de planning niet deugdelijk is.

Voorbeeld: Maandagochtend is er op het politiebureau geen werkplek te krijgen terwijl er vrijdagavond nauwelijks agenten aan het werk zijn.

Dit lijkt omgekeerd evenredig met de vraag te zijn.

De SP constateert dat het gemeentelijk beleid van collectieve verboden faalt. De overlast is op diverse plaatsen in de stad erger dan ooit tevoren en het regent klachten van jongeren en omwonenden. Door het college wordt aangegeven dat de totale overlast ondanks het waterbedeffect afneemt.

Dit alles is reden om het college de hieronder te downloaden vragen te stellen.

Download: Schriftelijke vragen Floriadepark

U bent hier