h

Stemwijzer: Windmolens

3 februari 2010

Stemwijzer: Windmolens

Op het weblog zal ik de komende tijd steeds een stelling van StemWijzer behandelen die wat meer uitleg nodig heeft. Ik begin met stelling 20: Windmolenpark.

Stelling 20 luidt: Er moet een windmolenpark komen in het gebied langs de HSL.
Ons standpunt: Tegen.
De randstad is een gebied dat redelijk vol is gebouwd. Of een volledig windmolenpark effectief zal zijn is nu nog niet duidelijk. Enkele losse windmolens zouden zeker wel mogelijk zijn. Om het beste uit windmolens te halen moeten ze in zee staan. Ze kunnen dan nog veel groter worden dan op land, het waait meer en geluidsdemping is niet nodig.

Eigenlijk geven bijna alle partijen ongeveer het zelfde antwoord: Windenergie is een goed idee en daar aan de rand van de stad kunnen best wat windmolens. Iedereen, behalve groenlinks, die aangeeft een park met 30 windmolen te willen realiseren van 85 meter hoog, met wieken van 30 meter lang. Bij zo'n hoeveelheid hebben we toch wel een beetje onze bedenkingen. Aan de A12 staat nu de Siemens-windmolen en die is niet lelijk, maar wel zeer aanwezig. Zo'n molen keer 30 zou het landschap ernstig schaden. Net zoals Snowworld binnenkort van plan is en daar was groenlinks wel tegen met horizonvervuiling als een van de argumenten. Bijkomend nadeel is dat dit soort molens soms geluidsoverlast en hinderlijke schaduw kunnen veroorzaken.

Groenlinks heeft de laatste tijd meerdere keren in de gemeenteraad voorgesteld een dergelijk park te realiseren. Ze kreeg hiervoor geen enkele steun en werd zelfs uitgelachen door andere partijen. Schandalig is het dan ook dan dat nu behalve SP, Leefbaar, TON en VVD ineens iedereen dit Groenlinksvoorstel lijkt te steunen. Lijkt, want ik geloof echt niet dat PvdA, Nawijn, CDA, D66 en Christenunie-SGP alle vijf van standpunt zijn gewijzigd. Zo'n "groen" antwoord staat natuurlijk goed, maar is wel bezijden de waarheid. D66 is zo eerlijk om dit impliciet toe te geven in het commentaar:

...D66 wil deze molens, maar in het Groene hart niet...

Een echt opmerkelijk standpunt is dat van TON:

Windmolenparken leveren kennelijk geen of weinig bijdrage aan het milieu, en ook weinig bijdragen aan kostenbesparing op energie. Ze zijn nu slechts rendabel omdat ze gesubsidieerd worden.

Ik heb zo een vermoeden waar ze dit vandaan hebben. Voor de volledigheid hier de Plannen van TON om de stad van energie te voorzien.

U bent hier