h

Stemwijzer: Parkeren in woonwijken

10 februari 2010

Stemwijzer: Parkeren in woonwijken

Op het weblog zal ik de komende tijd steeds een stelling van StemWijzer behandelen die wat meer uitleg nodig heeft. Vandaag stelling 29: Parkeren in woonwijken

Stelling 29 luidt: In de woonwijken moeten extra parkeerplaatsen worden aangelegd.
Ons standpunt: Voor
Daar waar parkeerproblemen zijn dienen deze aangepakt te worden. Met name in de wat oudere wijken is de parkeernorm niet meer van deze tijd. Om chaotische situaties te voorkomen dienen er voldoende parkeerplaatsen in de nabijheid van woningen te worden gerealiseerd.

Van een groene partij als de SP is dit misschien een verrassend standpunt zou je denken, maar dat is niet helemaal waar. Op sommige plekken, vooral in oudere wijken, is op dit moment veel parkeerproblematiek. Dit komt omdat er vroeger, toen de wijk gebouwd werd, minder auto's waren. De SP is niet zo zeer tegen autobezit, maar zou het liefst zien dat mensen in hun dagelijkse vervoerspatroon deze niet gebruiken. Auto's zouden er vooral moeten zijn voor incidentele vervoersbehoeften. Een auto hoort voor veel mensen bij een bepaalde kwaliteit van leven en voor anderen is een auto door onbetaalbaar openbaar vervoer strikt noodzakelijk.

Bewoners zouden volledige zelfbeschikking moeten hebben over de inrichting van hun buurt, zo zouden buurtbewoners met elkaar moeten kunnen afspreken om de buurt autovrij te maken en te parkeren op een parkeerterrein aan de rand. Iedereen moet dan een stukje lopen, maar je hebt mooie planten in plaats van blik voor de deur. Als zoiets van bovenaf zou worden opgelegd zouden heel veel mensen waarschijnlijk ongelukkig worden door het gedwongen lopen en dat kan niet de bedoeling zijn.

Als een buurt vraagt om extra parkeerplek is het belangrijk om goed na te gaan of alle neuzen wel dezelfde kant op staan en niet bij voorbaat ja of nee te zeggen.

Tot slot nog een groene handreiking: Woont u in Seghwaert en heeft u vaak moeite om een plekje te vinden? Probeer het dan eens bij mij in de straat. Hier is het parkeerterrein bijna altijd bijna helemaal leeg.

U bent hier