h

Stemwijzer: Lichtreclame

5 februari 2010

Stemwijzer: Lichtreclame

Op het weblog zal ik de komende tijd steeds een stelling van StemWijzer behandelen die wat meer uitleg nodig heeft. Vandaag stelling 3: Lichtreclame

Stelling 3 luidt: De gemeente moet overdadige lichtreclame tegengaan door hierop belasting te heffen.
Ons standpunt: Voor
In het kader van duurzaamheid moet er zuinig omgegaan worden met energie. Lichtreclame heeft voor een groot deel (voornamelijk 's nachts) haast nul rendement. Door hier belasting over te heffen wordt maatschappelijk verantwoord gedrag gestimuleerd.

De SP is als enige voor deze stelling. Groenlinks en D66 zijn er nog niet helemaal uit en de rest is tegen.

De VVD schrijft:

De gemeente maakt niet uit wat overdadig is en wat niet. Als mensen overlast hebben van te felle lichtreclame, dan zijn er andere manieren om dat aan te pakken. Belasting lost dat niet op.

Andere manieren? Zoals een verbod? Ook het CDA, de PvdA en Leefbaar denken er zo over. De reden dat de SP meerdere keren heeft voorgesteld om een belasting te heffen in plaats van een verbod, is om ondernemers zelf de gelegenheid te geven een afweging te maken of de reclame een rendement heeft. Nachthoreca heeft bijvoorbeeld, wel degelijk baat bij een goed zichtbaar uithangbord.

Een verbod met uitzonderingen zou de SP niet tegen zijn en het zou zomaar kunnen dat daar een meerderheid voor ontstaat, dus wieweet...

TON ziet lichtreclame als een gegeven:

De lastendruk voor de lokale middenstand is al te hoog en bovendien is de regeldruk toe aan verlaging. Nee, geen belasting op lichtreclame!

Op het moment dat iemand geld wil verdienen door middel van gebruik van de openbare ruimte (dat is meestal het geval bij reclame) mogen de inwoners van de stad hier best van meeprofiteren.

CU-SGP wil graag overleg:

Ondernemers en winkeliers zijn vrij om eigen beleid te maken t.a.v. lichtreclame. Als er overlast wordt veroorzaakt moet de gemeente de ondernemers en winkeliers op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid wijzen.

Maar zou iemand die denkt dat het zinvol is om zijn bank of tv-zaak 24 uur per dag te promoten bij Centrum West dat ook willen?

Binnenkort behandel ik weer een nieuwe stelling. Heeft u een voorkeur? Laat dan een berichtje achter.

U bent hier