h

Bulgarije en Roemeni

13 februari 2010

Bulgarije en Roemeni

Dat Bulgarije en Roemeni bij de E.U. zijn gekomen is ook in Zoetermeer niet onopgemerkt gebleven. Talloze accordeonspelers en straatkrantverkopers bevolken de Zoetermeerse winkelcentra in een haast wanhopige poging in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

De nieuwe lidstaten zijn straatarm dus is het logisch dat er mensen naar het rijke westen komen in de hoop op een beter leven. Als E.U.-burgers hebben ze hier ook het recht toe. De oorzaak van de migratie ligt in de ongelijke welvaartsverdeling in Europa. De betere toekomst waar onze nieuwe inwoners op hoopten laat in veel gevallen te wensen over, zelfs primaire voorzieningen zoals onderwijs blijven hen vaak onthouden.

Vertrouwen in verandering in het land van herkomst lijkt bij veel mensen te ontbreken. Terecht. Corruptie en desinteresse in de bevolking domineren de politiek aldaar. Veel terugkeer is er dan ook niet.

Hoe gaan we hier wat aan doen? Concreet op gemeentelijk niveau. Grenzen dicht of werkvergunningen uitdelen is dus geen optie want dat wordt landelijk bepaalt.

Een optie zou zijn taalonderwijs verzorgen en impopulaire banen beschikbaar stellen (Bulgaren en Roemenen mogen onvervulbare vacatures vervullen en na een paar maanden mogen ze dan vrij bewegen op de arbeidsmarkt) zodat de immigranten na een paar maanden recht hebben op een volledige werkvergunning. Hier zitten nogal wat haken en ogen aan, maar het is dan ook maar een voorbeeld.

Graag uw reacties!

Reacties

Net al iedere andere asielzoeker, verdienen ook zij een eerlijke kans. Ik reageer niet om een mening neer te zetten, maar omdat ik hulp nodig heb en niet kan vinden waar ik dat kan halen. Het volgende: in mijn winkelcentrum staat al maanden een vrouw met de straatkrant. Ze staat er 12 uur per dag, 6 dagen per week. Met heel veel moeite heb ik begrepen, dat ze hier is om geld bijeen te sprokkelen voor een operatie voor haar man in Bulgarije. Ik wil graag meer over haar weten om uiteindelijk misschien op de e.o.a. manier de helpende hand te kunnen bieden, maar we komen er niet uit door de taalbarriere. Is er misschien iemand die kan en wil tolken, zodat we het probleem helder krijgen? Of die op een andere manier kan helpen?

Hallo Loes,

Bedankt voor je reactie!

De taalbarrire is inderdaad vaak een groot probleem. Omdat Bulgaren geen asielzoekers of niet westerse allochtonen zijn kunnen ze geen aanspraak maken op wetgeving rondom integratie. Het enige wat Bulgaren en Roemenen van andere Europeanen onderscheidt is dat ze niet in Nederland mogen werken en dus overgeleverd zijn aan straatkrantverkoop. Door gelijke rechten, plichten en kansen voor iedereen zou een hoop ellende de wereld uit zijn, maar daar is de overheid te beroerd voor.

Bulgarije kent net zoals alle landen van de Europese Unie een ziektekostenverzekering voor haar inwoners, maar dan met een behoorlijk uitgekleed pakket. Aan westerlingen raadt men het gebruik van privklinieken aan. Het zal om iets gaan wat niet door de Staatsziektekostenverzekering wordt vergoed.

Het opbouwen van een verzorgingsstaat is niet helemaal de Europese gedachte van vrijemarktwerking en daarnaast in Bulgarije straatarm. Wat dat betreft is er nog een lange weg te gaan.

U bent hier