h

Een lifter in het streekblad

4 november 2009

Een lifter in het streekblad

De rubriek "Van de Partij" in het Streekblad heeft me gevraagd 7 vragen te beantwoorden:

Ewout Liftersplaats

Wat is uw belangrijkste punt voor de komende verkiezingen?
Een kernpunt waar ik voor sta, is een overheid van en voor de mensen. Sociale cohesie en het ondersteunen van mensen in buurten bij hun politieke en maatschappelijke ontwikkeling zijn misschien wel het belangrijkste. Op het gebied van bureaucratie en regelen om het regelen zijn nog grote stappen te zetten. Zoetermeer moet een sociale, groene en innovatieve stad worden. Kijk vanaf half november op: zoetermeer.sp.nl voor ons volledige programma.

Wat vindt u van de relatie burger-politiek?
Op dit moment is de relatie slecht. Een ideale is dat burgers constant betrokken zijn. De gemeente zou immers van en voor de burgers moeten zijn. Door slechts eens in de 4 jaar te stemmen wordt hier onvoldoende invulling aan gegeven. Als mensen zelf invulling kunnen geven aan de inrichting van hun buurt, zal dit de sociale cohesie en betrokkenheid vergroten.

Jongeren zorgen steeds vaker voor overlast. Wat moet hieraan volgens u worden gedaan?
De huidige aanpak is fout. Door repressie verplaatsen problemen zich en dat zien we nu gebeuren in diverse wijken. Door met jongeren te praten, ze te betrekken bij hun buurt en samen met hen voorzieningen te realiseren, zal de overlast die jongeren veroorzaken, beperkt worden.

Zoetermeer heeft geen ruimte meer om te bouwen. Wat moet er worden gedaan om Zoetermeer van voldoende woningen te voorzien?

Zoetermeer is bijna uitgegroeid, maar dat betekent niet dat er geen woningen meer nodig zijn. De bevolkingssamenstelling zal veranderen en zo ontstaat er meer behoefte aan goedkope woningen voor 1 of 2 persoonshuishoudens en steeds minder aan de ngezinswoningen waar Zoetermeer nu vol mee staat. Kleine woningen worden nu nauwelijks gebouwd omdat er onvoldoende aan verdiend wordt. Behoefte moet in plaats van winst de leidraad worden bij bouwprojecten. Zo voorkom je leegstand en woningnood tegelijkertijd!

Onderzoek wijst uit: veel jongeren blijven hier niet als ze volwassen zijn. Hoe wilt u hen voor de stad behouden?
Zoetermeer is vooral prettig wonen voor gezinnen met kinderen. Jongeren missen vaak universiteiten, horeca, uitgaansgelegenheden en woningen. Om jongeren in de stad te houden moet Zoetermeer het opnemen tegen de grote steden in de directe omgeving. Maar deze situatie is ook juist de kracht van Zoetermeer. Voorzieningen die Zoetermeer niet kent, zijn binnen een half uur reizen te bereiken. Door een prettig woonklimaat en een levendig centrum te creren, zullen steeds meer jongeren voor Zoetermeer kiezen. Zelf woon ik hier al mijn hele leven!

Is Zoetermeer Duurzaam genoeg of is er werk aan de winkel?
Er is genoeg te doen. Ik krijg alle stukken van de gemeenteraad thuisgestuurd. Per week gaat het om meer dan 500 pagina's, terwijl er nog geen 50 voor mij relevante informatie bevatten. Als er in maart een nieuwe gemeenteraad is, ga ik me inzetten voor beindiging van deze papierverspilling. Er moet bij de gemeente veel mee gebruik gemaakt gaan worden van nieuwe media. Een ander voorbeeld: in de regio is reizen met de auto vaak veel goedkoper dan met het openbaar vervoer. Dit moet worden aangepakt, maar dat kan Zoetermeer niet alleen.

Als ik moet kiezen tussen leisure en groen?
Groen! Volgens de aankondiging boven de A12 is Zoetermeer een (of de?) leisure-stad. Ik zie Zoetermeer liever als stad tussen de parken. De gemeente is in rap tempo bezig met het uitverkopen van openbare parken aan vaak niet eens levensvatbare leisure-bedrijven. Dit is een verkeerde ontwikkeling, die gestopt moet worden. Alleen groen blijft de stad aantrekkelijk voor jong en oud en dat is waar het om gaat.

Dit bericht is eerder geplaatst in het Streekblad

U bent hier