h

Bewonersavond: jongerencentrum en -overlast?

17 mei 2009

Bewonersavond: jongerencentrum en -overlast?

Woensdag was er in Sportcentrum Dekker een bewonersavond over het voornemen van de gemeente om een tweede jongerencentrum te realiseren in Rokkeveen. Op de avond waren 2 wethouders, ongeveer 50 jongeren en ongeveer 275 bewoners aanwezig, geen van deze groepen is het met elkaar eens.

De Houtbuurt in Rokkeveen kent op dit moment, op jongerengebied, twee grote problemen: het ontbreken van een jongerencentrum en onacceptabele jongerenoverlast aan het Kurkhout.

Jongerenoverlast?

De overlast aan het Kurkhout bestaat onder meer uit vernielingen, brandstichting, drugshandel, het lastigvallen van passanten en geluidsoverlast. De overlast wordt grotendeels veroorzaakt door groepen jongeren die afkomstig zijn uit de dorpen rondom Zoetermeer en veelal tussen de 20 en 30 jaar zijn. Eigelijk gaat het hier dan ook niet om "kattenkwaad" of "jongerenproblematiek", maar om crimineel gedrag. Gelukkig zijn de hierboven genoemde gedragingen strafbaar en kan de politie dus handhavend optreden, maar dit gebeurt niet.

Het Kurkhout is ook een populaire hangplek voor jongeren uit de wijk, de groep was op de bewonersavond aanwezig en legde uit dat zij contact met buurtbewoners niet uit de weg gaan, want buurtbewoners zijn ze immers zelf ook. Daarnaast ruimen ze geregeld hun rommel op. Omdat ook deze groep uit twintigers bestaat is het voor buitenstaanders wellicht lastig om het onderscheid tussen de twee groepen te zien. Deze groep wil graag een accommodatie waar ze bij elkaar kunnen komen en stelde zelfs voor een buurtcentrum op te richten, zodat ook de rest van de buurtbewoners bij elkaar kunnen komen voor sociale activiteiten. Doordat de meeste leden van de groep volwassen zijn behoren zij niet tot de doelgroep van het jongerenwerk.

Omdat het politie er kennelijk niet in slaagt de wet te handhaven wanneer dat nodig is heeft de wethouder veiligheid besloten een alcoholverbod in te stellen op het Kurkhout en het aangrenzende gebied zodat iedereen die daar een biertje drinkt beboet kan worden ook al is er geen sprake van overlast. In de rest van de stad hebben we al gezien dat door deze maatregel de goeden onder de kwaden moeten lijden. Een alcoholverbod komt er zeer waarschijnlijk ondanks de opmerking van de wethouder jongeren: "In Zoetermeer hebben we het beleid dat hangen mag, enige overlast moeten we hierbij accepteren."

Al met al ziet het er naar uit dat het gebied binnen afzienbare tijd "schoongeveegd" zal zijn.

Jongerencentrum?

Los van de problematiek rond de overlast is er de vraag naar een jongerencentrum, zowel vanuit de jongeren, als vanuit het jongerenwerk. In de Houtbuurt zijn jongerenwerkers actief op straat en zij zien veel groepen jongeren rondhangen die eigenlijk wel ergens binnen zouden willen zitten.

De buurtbewoners zien een jongerencentrum niet zitten omdat ze bang zijn voor een toename of concentratie van de jongerenoverlast. Deze angst is voor een groot gedeelte ongegrond: De Kurkhoutproblematiek staat los van het jongerencentrum en doordat en in het jongerencentrum professionele jongerenwerkers aanwezig zijn zal de overlast eerder af- dan toenemen.

Als alternatief voor gn jongerencentrum, wijst de buurt de lus in de Zuidweg aan als mogelijke locatie. deze locatie is ongeschikt omdat hij, vooral 's avonds, sociaal onveilig is en jongeren niet bereid zijn om zich hier te verzamelen.

De door de gemeente aangewezen mogelijke locaties bevinden zich allemaal in of aan de rand van de Houtbuurt en omdat de bewoners geen van allen een jongerencentrum "in hun achtertuin" willen, wijzen ze deze locaties af.

De vraag of er een jongerencentrum moet komen staat voor de wethouder niet ter discussie, de raad zou dat bepaald hebben. Er is inderdaad een motie aangenomen hieromtrent maar dat legt helemaal niks vast. Zolang de raad niet instemt met een locatie gebeurt er niks.

Oplossing

Het is wel duidelijk dat dit een complex dossier is. Iedereen heeft zijn eigen belangen en wensen, zelfs de groepen jongeren zijn het niet eens over waar zij een centrum willen. n ding is wel zeker: Alle betrokkenen zijn buurtbewoners, ook de jongeren. De jongeren hebben net zoals de andere buurtbewonders recht op voorzieningen in hun buurt. De oplossing zit volgens de SP in goed overleg op gelijke voet. De jongeren zijn in de buurt een minderheid maar verdienen net zoals andere minderheden voorzieningen. Zoals een jongerenwerker al zei: "We moeten het met z'n allen leefbaar maken."

U bent hier