h

WWB in Zoetermeer

26 april 2009

WWB in Zoetermeer

Afgelopen zaterdagstond er in Trouw een artikel over het Zoetermeerse WWB beleid. Zoetermeer loopt al een aantal jaar landelijk voorop als het gaat om Work first trajecten. Hierbij moeten mensen werken voor hun uitkering. De SP vindt dit principieel fout omdat werken beloond hoort te worden met een salaris, niet met een uitkering. Belonen met een uitkering hoeft ook helemaal niet want als het werk zinnig is (waar we voor het gemak maar even vanuit gaan) is er sprake van een baan en dus is er geen uitkering meer nodig.

Het landelijke uitkeringsbeleid wordt verder versoberd. Wajongers en jongeren onder de 27 moeten straks leren of werken. In princiepe in daar niks mis mee, wie niet wil gaat niet meteen de gevangenis in maar krijgt gewoon geen geld. Het probleem zit hem er echter in dat Mensen die een Wajong uitkering hebben die niet ontvangen voor hun zweetvoeten, maar voor een serieus probleem. Door die mensen nu aan het werk te schoppen zijn ze niet geholpen, dat levert alleen maar stress op.

De andere groep zijn jongeren onder de 27. Joost mag weten waarom er niet is gekozen voor 26 of 28. Mensen die vanaf hun 15e of 16e werken vallen na 10 jaar nog steeds onder een regeling die is ontworpen met de gedachte dat de jeugd niks wil. Terwijl mensen die op hun 28ste van de universiteit komen nergens "last" van hebben. Waarom wordt zo'n regel niet gewoon voor de hele beroepsbevolking ingevoerd?

Het streven om iedereen aan het werk te krijgen is fantastich, maar waarom stelt de overheid zich niet tot doen om iedereen tot werken of leren te bewegen. Als de overheid de verantwoordelijkheid voor de aanpak van werkeloosheid echt op zich neemt door voor iedereen werk of studie te garanderen kunnen we uitkeringen vandaag nog afschaffen.

U bent hier