h

Liften

25 november 2008

Liften

Tijdens het afgelopen najaarsdebat heeft de SP een motie ingediend waarin het college wordt gevraagd te kijken naar de mogelijkheden om liftersplaatsen te realiseren.

De SP Zoetermeer schreef in haar verkiezingsprogramma: mobiliteit is een recht. Helaas is de praktijk echter anders. In de randstad is een fijnmazig openbaar vervoersnetwerk, waardoor iedereen probleemloos kan reizen, ware het niet dat prijsstijging na prijsstijging ervoor heeft gezorgd dat de auto ondertussen veel goedkoper is, zelfs met slechts n inzittende. Een auto is weer niet voor iedereen betaalbaar en dus komt de mobiliteit in het gedrang.

Zelf heb ik veel positieve ervaringen met liften. Zo ben ik een keer van de Zwaardslootseweg naar Amsterdam Centraal gelift in minder dan een uur. Met het openbaar vervoer moet je hier zeker 1,5 uur voor uittrekken.

Een nadeel van liften is dat het in Nederland slechts weinig bekendheid geniet. Sinds de invoering van de ov-studentenkaart, waardoor studenten verplicht werden het openbaar vervoer te gebruiken (ze betalen hier immers voor), wordt er in Nederland nauwelijks meer gelift. Dat is jammer, want liften is niet alleen gratis maar ook nog milieuvriendelijk en goed voor de verkeersveiligheid. Iemand met passagiers aan boord zal immers op een lange afstand veel minder snel in slaap dommelen.

Natuurlijk zijn er ook risico's aan liften, net zoals wanneer je op de bus staat te wachten kun je worden aangereden. Stoppen op hoofdwegen gevaarlijk kunnen zijn. Daarom hebben we in Nederland parkeerhavens, bushaltes en vluchtstroken zodat bestuurders op een veilige plek kunnen stilstaan. Nu worden bijvoorbeeld op de Afrikaweg de bushaltes van de normale rijbaan gescheiden door een busstrook. Stoppen op een bushalte is weliswaar toegestaan, maar het oversteken van een busstrook niet.

Wat de SP met de motie wil bereiken, is dan ook meer bekendheid geven aan liften en zorgen voor plaatsen waar bestuurders veilig en legaal kunnen stoppen om lifters mee te nemen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de Afrikaweg, vlak voor de oprit naar de A12, het Esso tankstation aan de Oostweg en bushalte Adaschouw.

U bent hier