h

Aanval op uitval

10 september 2008

Aanval op uitval

Gisteren in de commissievergaderingwerd de kadernota vroegtijdig schoolverlaten, een ambitieus plan om de uitval en het spijbelen terug te dringen, besproken.

De SP heeft aangegeven dat zoals alles ook de aanval op uitval van twee kanten moet komen. Hiermee willen we zeggen dat leerlingen niet moeten spijbelen, maar tegelijkertijd moeten scholen dan geen ophokuren en dergelijke invoeren. Ook wanbeleid zoals bijvoorbeeld overschrijding van de Balkenendenorm kan een belemmering voor goed onderwijs vormen.

De wethouder reageerde door te zeggen dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het beleid van de school en dat dit wettelijk zo geregeld is. Daarnaast liet hij zich ontvallen dat hijniet mee liep met de scholierendemonstraties omdat de gemeente niet direct betrokken is bij het onderwijsbeleid. De scholierendemonstraties richtten zich hoofdzakelijk tegen gebrekkige overheidsfinanciering, waardoor scholen de verplichte aanwezigheidsuren niet geheel kunnen vullen met lessen.

Gaten in roosters en ophokuren zijn belangrijke oorzaken van spijbelen wat dan weer een oorzaaken voortekenis van vroegtijdig schoolverlaten, iets watiedereen wil tegengaan.

De SP roept de wethouder op om zich bij eventuelevervolgdemonstraties aan te sluiten bij de scholieren. Zij hebben immers dezelfde doelen als de gemeente: goed onderwijs en lage uitval. De verantwoordelijkheid voor het onderwijs mag dan formeel niet bij de gemeente liggen, maar de lokale overheid heeft wel de morele plicht om zich in te zetten voor goed onderwijs.

U bent hier