h

Wat ik nog wilde zeggen...

12 november 2008

Wat ik nog wilde zeggen...

...maar waar ik van de voorzitter de kans niet toe kreeg.

Tijdens de 1e termijn van de behandeling van de begroting afgelopen maandag had iedere fractie maximaal 10 minuten spreektijd. De SP was de eerste spreker op deze avond en heeft gevoelige onderwerpen zoals sociale voorzieningen, betaalbare / sociale woningbouw en groenvoorziening aan de orde gesteld. Onderwerpen waar de SP aardig wat interrupties op heeft gekregen. Helaas heeft de SP zo'n 40% van haar voorgenomen spreektekst niet uit kunnen spreken. De voorzitter van de raad blijft bij zijn standpunt dat de spreektijdteller bij iedere interruptie netjes is stilgezet. De SP betwijfeld dit, want 40% van de voorgenomen spreektekst niet kunnen uitspreken is wel een vrij grote inschattingsfout!

Maar het internet is natuurlijk het uitgesproken medium om de rest van de bijdrage voor de 1e termijn op bekend te maken. Politiek Zoetermeer leest het weblog van de SP regelmatig en daarnaast onze trouwe bezoekers natuurlijk ook! Dus bij deze een korte samenvatting van hetgeen de SP nog meer had willen uitspreken tijdens de 1e termijn van de begrotingsbehandeling.

De SP had graag van het college van B&W willen weten waarom het college van B&W weinig ambitie uitstraalt op het onderdeel veiligheid. Als er bijvoorbeeld maar 1 aangifte op de 1000 inwoners minder is ingediend in 2009 na is de doelstelling gehaald. In de ogen van de SP natuurlijk niet echt ambitieus. En dat nog wel met een college van B&W dat een eigen wethouder veiligheid heeft! De SP ziet dan ook graag dat in de begroting van vorige jaar SMART geformuleerde streefwaarden zijn ingevuld op dit programma. Want dan weten wij ook als SP waarop wij dit college van B&W kunnen afrekenen.

De SP had nog graag van het college van B&W en de raad willen weten wat zij van het artikel van 1 juli 2008 in het AD vinden, waarin een private firma aangeeft dat 112 camera's het gehele Stadshart in de gaten zullen gaan houden. De SP heeft stilzwijgend op een voorstel van het college van B&W zitten wachten, maar heeft deze tot op heden niet gezien. Ook heeft de SP contact gehad met de betreffende firma uit het artikel. De SP zou nog worden teruggebeld, wat tot op heden ook niet is gebeurd. De SP gaat er dan vooralsnog vanuit dat het college van B&W bij haar standpunt blijft dat uitbreiding van cameratoezicht niet aan de orde is!

Camera

Hoewel de SP de eerste spreker is, kan het toch al reageren op voorstellen van andere partijen. Want de media hebben ook zo hun eigen functie in dit debat. Zo heeft de SP vernomen dat D66 een al eerder voorstel van de SP opnieuw probeert in te dienen. D66 komt namelijk later deze avond met het voorstel om de grofvuilsystematiek aan te passen. Iets wat de SP al geruime tijd roept en ook met voorstellen geprobeerd heeft te bereiken. Maar helaas tot op heden tevergeefs. Zal het een collegepartij dan misschien wel lukken? Laten we hopen dat D66 haar coalitiepartners heeft weten te overtuigen dat de systematiek van het grofvuil teruggedraaid moet worden. De SP ziet het voorstel an D66 op dit gebied dan ook graag tegemoet.

De SP is blij te vernemen dat de door haar ingediende motie inzake de financiering van de website door het college van B&W is uitgevoerd. De website zal nu op een degelijke manier worden gefinancierd en niet zoals het college van B&W eerst van plan was door dit te financieren van de rente van weggezet geld. Alleen rijke gemeenten kiezen voor een dergelijke oplossing!

De SP heeft grote vraagtekens bij het voorstel van het college van B&W om volgend jaar de tarieven te laten stijgen met 3,9%. Het CBS heeft net bekend gemaakt dat de inflatie in oktober is gedaald tot 2,8%. Is het laten stijgen van de tarieven met 5,9% dan niet een beetje veel van het goede? Graag een reactie van het college van B&W op dit punt.

Als laatste zou de SP graag het ad-hoc carpoolen in Zoetermeer willen bevorderen. Ad-hoc carpooling is niet echt bekend in Nederland, terwijl hier toch een aantal voordelen aan zitten. Zo is het een budgettair- en klimaatneutrale manier van reizen die door zijn opzet hoge flexibiliteit met zich meebrengt. Om het ad-hoc carpoolen te stimuleren stelt de SP voor om op een aantal plaatsen in Zoetermeer bordjes te plaatsen die indiceren dat deze plaatsen geschikt zijn voor ad-hoc carpooling.

U bent hier