h

Thuiszorg is een zinkend schip

3 december 2007

Thuiszorg is een zinkend schip

Op de website van het AD viel vrijdag 30 november een artikel te lezen over een medewerkster van de Vierstroom Zorgring. "De thuiszorg is een zinkend schip" geeft de medewerkster aan. Zij en veel van haar collega's zullen worden ontslagen, ondanks dat er een groot te kort is aan verzorgend personeel. De medewerkster begrijpt het niet. Ook ik begrijpt dit niet. U wel?

Ook bij deze medewerkster van de thuiszorg valt weer op dat zij zich niet eens zorgen maakt over het feit dat zij zelf haar baan verliest, nee het zijn de clinten waar ze zich druk om maakt. Want die zijn uiteindelijk de dupe. Nu komen er nog vaste thuiszorgmedewerkers bij clinten over de vloer die hun steun en toeverlaat zijn en die een signalerende en begeleidende functie hebben. Straks komt er iedere keer een andere thuiszorgmedewerker bij de clint. Iedere keer moet de clint weer opnieuw uitleggen wat er moet gebeuren. En van een signalerende en begeleidende functie is er al helemaal niet meer sprake als er iedere keer een andere thuiszorgmedewerker bij de clint over de vloer komt!

Hieronder het volledige artikel, leest u het zelf maar. Ik heb er niets aan toe te voegen om de huidige situatie binnen de thuiszorg te omschrijven!

Puinhoop bij zorgorganisatie
Door CELINE TIMMERMAN

ZOETERMEER - Onderwaardering, machteloosheid en onbegrip. Enkele woorden die omschrijven wat Roos van Leeuwen (37) voelt. Samen met 632 collegas wordt zij ontslagen bij zorginstelling Vierstroomzorgring. En dit, terwijl er een groot tekort is aan zorgmedewerkers. Ik heb straks geen werk meer. Maar wat te denken van de clinten die geen zorg meer zullen ontvangen?
Roos lacht veel tijdens het interview. Ze vertelt dan ronduit over de leuke momenten die ze met haar clinten beleeft. En de warmte en dankbaarheid die ze van de clinten terugkrijgt, waar zij weer de kracht vandaan haalt om te werken. Het lachen vergaat haar, als het gaat over de Vierstroomzorgring, haar werkgever. Deze zorginstelling wordt ingrijpend gereorganiseerd, waardoor meer dan zeshonderd zorgmedewerkers van niveau 1 (schoonmaakhulpen) op straat worden gezet. Roos is een van hen. Vierstroomzorgring heeft te duur personeel (niveau 2) in dienst, terwijl er juist vraag is naar minder duur personeel (niveau 1). De medewerkers mogen wel verder als zelfstandige bij de instelling, maar krijgen dan bijvoorbeeld geen vakantiedagen en pensioen uitbetaald.

Roos werkt 15 uur per week, waarvan 6 uur bij mevrouw Dekker, de moeder van Elly Dekker (40). Je ziet mijn moeder opfleuren als Roos langskomt, zegt haar dochter. Ze is echt de steun en toeverlaat van mijn moeder. Ze gaat er psychisch ook op vooruit als Roos langskomt, omdat ze dan praten over van alles en nog wat. Elly betreurt het dan ook dat Roos stopt met werken. Maar onder deze situatie begrijp ik het heel goed.

Elly spreekt geregeld met mensen uit de zorg, omdat zij daar zelf ook in heeft gewerkt. Laatst had ik iemand van het Wmo-loket aan de lijn, die bijna in tranen uitbarstte, omdat zij het ook niet meer aankon. Verschrikkelijk om te horen.

Roos en Elly willen graag openheid geven over de wantoestanden bij de Vierstroomzorgring. Ze zijn eenstemmig: de thuiszorg is een zinkend schip. Als mijn moeder een vervanger krijgt die komt schoonmaken, dan weet zij niet wie er komt, zegt Elly. Als er een of andere malloot aanbelt die zegt dat hij van de Vierstroomzorgring is, kan dat ook iemand zijn die andere bedoelingen heeft. Je doet toch open, al ken je hem of haar niet.

Het bedrag dat Roos voor haar werk krijgt, is 9,11 euro bruto per uur. Dit is nt boven het minimumloon. Roos wordt per 1 januari 2008 huisvrouw, omdat zij niet het onzekere bestaan als zelfstandige wil aangaan. Zij kan financieel leunen op haar man die fulltime werkt. Maar veel van mijn collegas spreken al over verhuizen naar een kleiner huis, zegt Roos. Veel hebben een gezin thuis en geen partner. Ik hou mijn hart voor hen vast.

Dat Roos zo weinig verdient, vindt zij nog niet eens het ergste. Het gaat meer om de mensen aan wie zij zorg levert. Clinten laat ik niet barsten, maar de zorginstelling wel. Carrire maken doe je niet in de zorg, daarvoor kun je beter naar een commercieel bedrijf. Wat ik mis, is waardering van de zorginstelling. Het is niet te geloven hoe wij als vuil worden behandeld.

Elly: Ik kijk met angst en beven naar wat eraan komt. Of beter gezegd: wat er net komt. Ik denk dat half december mensen vrije dagen gaan opmaken en er dus geen zorg kan worden geleverd. Ik moet er niet aan denken. Heel veel mensen zullen een eenzame kerst hebben. Zij zitten in de kou, dankzij de Vierstroomzorgring.

BIJ ONTSLAGPROCEDURE KOMT VEEL DRAMA KIJKEN

De Vierstroomzorgring geeft toe dat er problemen binnen de zorginstelling zijn. Maar wij proberen ze samen met het personeel op te lossen, meent Marnix de Romph van de zorginstelling. Als je met droge ogen kijkt naar het totaal aantal mensen dat ontslag krijgt aangezegd, is dat natuurlijk ontzettend veel. Het gaat hier om individuele gevallen met gezin en mogelijk een partner. Hier komt veel drama bij kijken.

Iets meer dan tweehonderd medewerkers hebben aangegeven als zelfstandige door te gaan, meent De Romph. En met acties hebben we nu zeventig mensen geworven. Tijdens de vakantieperioden worden er externe bureaus ingeschakeld om zo toch zorg te leveren, meent hij. Er vindt dan overleg plaats met de clint, zodat deze niet de dupe wordt van een slechte planning.

Of de problemen met het personeel in de thuiszorg worden opgelost, weet De Romph niet. Het is een gezamelijk probleem dat we graag gezamelijk willen oplossen. En over het loon: dat is blijkbaar in Nederland wat we over hebben voor deze vorm van hulp.
Bron: AD.nl

U bent hier