h

En nu ICT stad Zoetermeer nog..

12 december 2007

En nu ICT stad Zoetermeer nog..

Het College van B&W in Zoetermeer is niet echt genteresseerd in Open Standaarden en Open Source Software. Ook een grote meerderheid van de gemeenteraad ziet de voordelen er echter niet van in. De landelijke overheid is er al een tijdje mee bezig en heeft zich al verschillende malen positief geuit over dit onderwerp. Ook vele gemeenten zijn al een tijd lang met veel succes aan het experimenteren met Open Standaarden en Open Source Software. Zoetermeer, dat zich profileert als ICT stad blijft echter erg achter, ondanks de herhaaldelijke aandacht die ik voor dit onderwerp heb gevraagd.

Vandaag heeft staatssecretaris Frank Heemskerk aangegeven dat de overheid meer gebruik moet gaan maken van open software. Het mooie is nog wel dat de staatssecretaris nadrukkelijk aangeeft dat open software de voorkeur geniet. Ze mogen daarvan alleen afwijken als ze daarvoor goede redenen kunnen aanvoeren, aldus de staatssecretaris.

Het wordt dus weer eens tijd om het College van B&W en de gemeenteraad van Zoetermeer weer eens wakker te schudden voor dit onderwerp.

Overheid moet aan vrije software

DEN HAAG - Microsoft is er niet blij mee, maar de Tweede Kamer steunt wel het actieplan van staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) om bij de overheid meer gebruik te maken van vrije software.

Diensten van de overheid moeten meer gebruik gaan maken van zogeheten open standaarden en open source software. Ze mogen daarvan alleen afwijken als ze daarvoor goede redenen kunnen aanvoeren. Dat moet leiden tot meer concurrentie tussen ondernemingen en lagere kosten voor de overheid.

Bij departementen is dit via aanwijzingen af te dwingen, maar Heemskerk gaf tijdens overleg in de Kamer woensdag toe dat hij de publieke sector en gemeenten niet aan een touwtje heeft. De PvdA drong daarom aan op wetgeving als een stok achter de deur, maar Heemskerk heeft er vertrouwen in dat het de goede kant op gaat en wil de noodzaak van wetgeving pas later bezien.

Marktanalyse
Heemskerk heeft de kartelwaakhond NMa gevraagd om onderzoek te doen naar de softwaremarkt. Daaruit zou dan moeten blijken of meer maatregelen nodig zijn dan die in het actieplan. De NMa heeft daarop laten weten daarvoor niet de geigende instantie te zijn, omdat de markt voor software niet nationaal is, maar Europees. Heemskerk gaat de NMa nu vragen om een marktanalyse.

Meldpunt
CDA, PvdA, SP, VVD en GroenLinks steunden woensdag het beleid van Heemskerk, hoewel CDA en VVD wat genuanceerder denken over de voordelen van open source dan Heemskerk. De linkse partijen waren blij met de toezegging van Heemskerk dat er een meldpunt komt waar mensen kunnen klagen over gebrek aan open standaarden en open source bij de overheid.

Bron: NU.nl

U bent hier