h

Werkbezoek brandweer

11 juli 2007

Werkbezoek brandweer

Hoewel de meeste raadsleden maandagavond na de raadsvergadering al reces hadden, hadden de raads- en commissieleden van de raadscommissie Burger en Bestuur nog geen reces. Vanavond was er namelijk nog een werkbezoek gepland bij de brandweer in Oosterheem. Dit bezoek was al lang geleden aangekondigd, maar het kwam er maar niet van. Maar vanavond was het dan zo ver.

De eerste anderhalf uur waren gereserveerd voor presentaties en nadere toelichting op de werkzaamheden van de brandweer. Nu denkt u misschien, raadsleden weten toch wel wat de brandweer doet? Dat weet iedereen toch eigenlijk wel? Nou, dan heeft u het mis. Iedereen denkt bij de brandweer altijd aan brandjes blussen en een kat uit de boom halen. Juist daarom zijn de raads- en commissieleden uitgenodigd bij de brandweer. Want ons is meer duidelijk gemaakt wat de brandweer zoal doet aan preventie en rampenbestrijding en waarom de brandweer soms iets niet kan doen, vanwege het gebrek aan personeel, wat weer een gevolg is van het feit dat er te weinig budget voor de brandweer is. Ook is de hele regionalisering van de brandweer en de gevolgen daarvan aan de orde geweest.


Ik als brandweerman!

Het is voor mij, maar denk ik ook voor mijn collega raads- en commissieleden, een zeer leerzame avond geweest. Wij hebben nu een veel beter totaalbeeld van de brandweer gekregen. De presentaties werden door de mensen die dagelijks met het werk bezig zijn gepresenteerd, wat natuurlijk nog vele malen beter overkomt dan wanneer bestuurders deze informatie over zouden brengen.

Na de presentaties was het nog even speelkwartier voor de raads- en commissieleden. Het materiaal van de brandweer stond opgesteld, zodat wij toch ook nog een kijkje mochten nemen in de operationele keuken van de brandweer. We mochten met de brandslang spuiten, een auto open knippen met een hydrologische schaar en een rokerige ruimte binnengaan geheel in brandweerkleding met luchtmasker. Dit laatste moest in tweetallen. Ik ben samen met Hilbrand Nawijn de rokerige ruimte in gegaan. Je moet goed op elkaar kunnen vertrouwen werd ons van te voren verteld. Hier hadden wij als politieke tegenstanders een hard hoofd in. Maar we zijn beiden, enige bezweet, de rokerige ruimte veilig doorgekomen. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar door al die rookontwikkeling zie je echt bijna niets! Een mooie ervaring al zeg ik het zelf!


Hilbrand knipt auto open met hydrologische schaar

Het was al met al een zeer leerzame en leuke avond! Mijn complimenten richting de brandweer die dit toch voor ons heeft willen organiseren.

U bent hier