h

Werkbezoek bouwspeelplaats

16 mei 2007

Werkbezoek bouwspeelplaats

Ik heb vandaag, samen met Ewout den Heijer (raadslid) en Frits Jansen (organisatiesecretaris), een werkbezoek gebracht aan de bouwspeelplaats gelegen aan de Voorweg. Het College van B&W heeft het voornemen om de vrijetijdscentra (zoals de bouwspeelplaatsen tegenwoordig heten) of wel te sluiten of over te doen aan een commercile partner. Beide voorstellen lijken voor de SP geen juiste keuze. Daarom was het eens goed op locatie langs te gaan om te kijken wat er zoal dagelijks gebeurt op een bouwspeelplaats.

Het enige wat ik me weet te herinneren van de bouwspeelplaats is het bouwen van hutten. Maar eenmaal op de bouwspeelplaats aan gekomen stond er geen een hut. Overal waren kinderen aan het spelen. Binnen aan het biljarten, knutselen en computeren. Buiten op het springkussen, in de speeltuin en op skelters.

Ook hebben we met een vrijwilliger gesproken die ons heeft uitgelegd wat er zoal gebeurt op de bouwspeelplaats en welke samenwerkingsverbanden er zijn. Zo is mij duidelijk geworden dat het niet alleen een plaats is waar kinderen kunnen spelen. Het is ook een plaats waar veel vrijwilligers werken. Tevens is het voor de kinderen een goede manier om sociale contacten te leggen. Ook wordt de kinderen geleerd hoe ze met elkaar en de leiding om moeten gaan. Ook bestaat er al een goede samenwerking met de Brede School.

Het is dus meer dan een plaats waar kinderen naar toe kunnen om even een hut te bouwen. Het is een plaats waar kinderen andere kinderen ontmoeten, waar vrijwilligers al hun ziel en zaligheid in steken en gewoon een hele leuke plaats om te zijn en te ontspannen. En tevens kost het bijna niets. Gezinnen met een Zoetermeerpas kunnen gratis naar binnen en anders kost de toegang 0,90.

De staat van een aantal gebouwen op de bouwspeelplaats aan de Voorweg (en ook aan de Seghwaertseweg) is zorgwekkend te noemen. Dat er groot onderhoud moet worden gepleegd is ook wel duidelijk geworden. (Scheuren in de wanden en de vloer) Maar ik ga er voor alsnog vanuit dat de gemeente hier jaren geleden al rekening mee heeft gehouden en dat er geld beschikbaar is voor dit onderhoud. Het is voor mij geen argument om dan maar van de vrijetijdscentra af te komen.

Van sluiten zal zeker geen spraken zijn. Daar zal een meerderheid van de gemeenteraad het niet mee eens zijn. Maar voor het overdoen aan een commercile partner zal wel meer steun zijn. Ook het overdoen aan een commercile partner lijkt de SP niets. Aan vrijetijdscentra kan niet verdiend worden. Hoe kan je het dan in handen geven van een commercile partner zonder dat dit ernstige gevolgen heeft voor de gezinnen met kinderen die daar komen? De toegangsprijs zal omhoog gaan evenals de prijs voor de consumpties. De openingstijden zullen waarschijnlijk gewijzigd worden. En lukt het de commercile partner dan nog wel om de vele vrijwilligers die er nu rond lopen te behouden? Want zijn die wel bereid nog vrijwillig te blijven werken terwijl de baas het geld int?

Het was voor mij in ieder geval een helder werkbezoek waar ik veel van geleerd heb! En ik dank de enthousiaste vrijwilligers ook voor de rondleiding en de geweldige verhalen die erbij verteld zijn!

U bent hier