h

Het is iets genuanceerder!

14 mei 2007

Het is iets genuanceerder!

De gemeenteraad is bezig haar werkwijze te evalueren. Er zijn onder andere interviews gehouden onder alle fracties en het College van B&W. Zo is duidelijk geworden dat veel fracties zich ergeren dat men zich niet houdt aan de afspraken die er zijn gemaakt in Noordwijk. In Noordwijk hebben wij een jaar geleden onze werkwijze besproken en later tijdens een raadsvergadering bevestigd. Het komt regelmatig voor dat een raadslid in herhaling valt of het College van B&W uitgebreid bedankt wordt voor een bepaald stuk. Raadsleden hebben echter aangegeven elkaar meer aan te spreken op dit gedrag.

Een ander opvallend punt is dat verschillende fracties hebben aangegeven dat de verhouding met het College van B&W niet optimaal is. Ook de SP heeft dit aangegeven. Het komt wel eens voor dat de fractie het gevoel heeft dat het College kosten wat het kost voorstellen er door heen wil drukken. Het is het afgelopen jaar bijvoorbeeld al een paar keer voorgekomen dat voorstellen juridisch niet kloppend bleken, maar dat het College van B&W hierin geen probleem zag. Ook merkt de fractie dat het College van B&W soms erg kortaf is in haar beantwoording van vragen. (zowel tijdens vergaderingen als bij schriftelijke vragen) Als laatste blijkt ook dat het College van B&W de raad soms niet op de hoogte stelt van zaken die zij onderneemt. Dit laatste kan ook het gevolg zijn van het feit dat het bij de raad waarschijnlijk niet geheel duidelijk is waar het College van B&W de raad wel en niet over moet informeren.

De pers heeft de resultaten van de presentatie natuurlijk ook gezien en willen graag van de verschillende fracties weten hoe zij tegenover de samenwerking met het College van B&W staan. Ook ik ben vorige week hierover gebeld. Ik heb toen eerlijk gezegd dat wij als SP wel punten herkennen in de kritiek. Ook dat het wel eens voor komt dat wij als fractie echt het gevoel hebben dat voorstellen er door heen gedrukt worden. In dit artikel op de website van het AD valt onder andere het volgende citaat van mij te lezen: We hebben echt het gevoel dat het college ons zaken door de strot duwt. Dit was niet de meest nette bewoording van mijn kant, maar de essentie wordt er wel duidelijk mee gemaakt.

Het College van B&W heeft inmiddels het initiatief genomen om de relatie met de gemeenteraad te verbeteren. En dat is natuurlijk zeer te prijzen. Ik heb tijdens het interview aangegeven dat de SP open staat om een een constructieve manier de relatie te verbeteren. Immers, een stad kan alleen goed bestuurd worden als het bestuur onderling tot op een zekere hoogte goed kan samenwerken. Helaas lees ik hiervan niets terug in het artikel.

In hetzelfde artikel geeft de VVD aan dat samenwerking tijd vergt. Dat ben ik op zich met de VVD eens. We moeten ons echter realiseren dat we maar gekozen zijn voor een periode van vier jaar. Dan mag je na anderhalf jaar wel verwachten dat de samenwerking redelijk goed is, want voor je het weet is de termijn al weer verlopen en begint het proces weer helemaal van onder af aan. En ook mijn fractie is het volledig met de VVD eens dat er helemaal geen sprake is van een vertrouwenscrisis. Wij hebben dat ook zeker nooit zo gezien. Maar een betere samenwerking is natuurlijk wel gewenst!

Dat raadsleden anoniem gaan reageren vind ik echter wel getuigen van lafheid. Zeker als dergelijke zware uitspraken gedaan worden als: Ik vind de uitkomst van het onderzoek van Leeuwendaal vernietigend voor het college. Er heerst wantrouwen tussen college en raad en dat is niet goed. Bovendien vertoont het college dictatoriale trekjes. Geef dan ook eerlijk aan wie je bent. Anders heb je wat mij betreft geen recht van spreken. Maar ik begrijp goed dat het voor de pers natuurlijk een mooi citaat is om te schrijven.

U bent hier