h

De nieuwe bezuinigingsronde: vrijetijdscentra

2 mei 2007

De nieuwe bezuinigingsronde: vrijetijdscentra

In juni bespreekt de gemeenteraad de aangepaste begroting voor de rest van het jaar. Het boekwerk hebben we afgelopen donderdag van het College van B&W in ontvangst genomen. Het boekwerk telt 300 pagina's. Ieder jaar wanneer de begroting ter sprake komt in de gemeenteraad zitten er altijd voorstellen in die niet gunstig uit pakken voor bepaalde instellingen of groepen mensen. Hoewel ik nog niet alle 300 pagina's gelezen heb springen er al wel een aantal onderdelen uit. De media richten zich vooral op de mogelijke sluiting of overname van vrijetijdscentra in Zoetermeer en het besluit van het College van B&W om de bibliotheek in Oosterheem niet te laten groeien.

Het College van B&W geeft aan ze na 2008 wil gaan bezuinigen op de vrijetijdscentra. Deze moeten mogelijk sluiten of door een derde overgenomen worden. Dit is toch vreemd. Zoetermeer kent al niet veel van dergelijke vrijetijdscentra en om deze dan nog te sluiten is wel helemaal vreemd. In een tijd waar veel jongeren voor de televisie hangen of aan het chatten zijn achter de computer, zelfs als buiten de mussen van de daken vallen, moeten er voorzieningen in de stad zijn die er voor zorgen dat de jongeren juist naar buiten gaan. Door deze centra te sluiten wordt dit niet echt gestimuleerd.

De VVD vraagt zich, misschien wel terecht, af of het wel een taak van de overheid zou moeten zijn om zorg te dragen voor dergelijke centra. Misschien niet voor de centra zelf, maar de overheid zou wel zorg moeten dragen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn in de stad om ervoor te zorgen dat jongeren niet de hele dag thuis voor de televisie of computer hangen. Een vrijetijdscentrum is een goed middel om jongeren een alternatief te bieden voor het thuis zitten. Een belangrijk aspect is dat de voorziening laagdrempelig moet zijn. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de toegangsprijs. Als je dergelijke voorzieningen aan een commercile aanbieder over laat moeten er goede afspraken gemaakt worden over onder andere de toegangsprijs, de openingstijden en de veiligheid. Gebeurd dit niet dan zal de stimulans voor jongeren (en hun ouders) vele malen lager zijn om dergelijke centra's te bezoeken. Dus mocht er besloten worden vrijetijdscentra over te laten aan een commercile aanbieder dan moet er goede duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de gemeente Zoetermeer een de commercile aanbieder.

U bent hier