h

Dag van Europa

9 mei 2007

Dag van Europa

Vandaag is het de dag van Europa. Waarschijnlijk weten maar weinig mensen dat op 9 mei 1950 de eerste aanzet is gegeven tot de huidige Europese Unie. Dit kwam doordat de Franse minister van Buitenlandse zaken op die dag een toespraak heeft gehouden waar uiteindelijk het verdrag van Parijs, op 18 april 1951, het gevolg van is. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal werd toen opgericht. De prijzen op het gebied van kolen en staal werden niet meer nationaal geregeld, maar door supranationaal orgaan. (het verbond van Frankrijk, West-Duitsland, Itali, Belgi, Nederland en Luxemburg)

Tegenwoordig is het moeilijk aan te geven waar de Europese Unie nog geen bemoeienis heeft. Zelfs de smaak van chocolade is door Europa vastgelegd. In de 60 jaar van haar bestaan heeft de Europese samenwerking grote veranderingen doorgemaakt. De Europese Unie heeft een hoop goede dingen gebracht. Maar de geschiedenis van de Europese Unie kent ook minder goede tijden. De bekendste is natuurlijk de Europese grondwet, die min of meer door de keel van de Europeanen gedrukt zou worden. Op 29 mei 2005 zei Frankrijk nee en op 1 juni 2005 zei Nederland nee tegen de EU-grondwet. Er is een tijd van bezinning en debat nodig hebben de Europese Lidstaten toen gezegd.

En op dat punt gaat het de laatste jaren met de Europese Unie de verkeerde kant op. Want kunt u zich nog een debat herinneren nadat u naar de stembus bent gegaan om uw mening tegen geven over de EU-grondwet? Ik kan me het in ieder geval niet herinneren. Het enige wat mij bij staat in het kader van de EU-grondwet is dat Duitsland, de huidige voorzitter van de Europese Unie, bij haar aantreden als voorzitter hard begon te schreeuwen dat de EU-grondwet er alsnog snel moet komen, met of zonder de steun van Frankrijk en Nederland.

Wil je de kracht van de Europese Unie behouden, dan zal men moeten beginnen te kijken naar het democratische gehalte van de Europese Unie. Want als men al tegen de wens van Frankrijk en Nederland in, zonder enige debat, gaat roepen dat de EU-grondwet er toch wel gaat komen dan zal het vertrouwen in de Europese Unie alleen maar afnemen. En dat is volgens mij juist het omgekeerde van wat de Europese lidstaten met de Europese Grondwet willen bereiken.

Ik weet dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat als het gaat om de SP en de Europese Unie. Zeker ook gezien onze felle NEE-campagne tegen de EU-grondwet. Als ik aan Europa denk dan denk ik altijd meteen aan het marktdenken. Marktwerking kan wat de Europese Unie betreft niet al te snel op ieder terrein worden doorgevoerd. Tegenwoordig moet alles Europees worden aanbesteed. Recentelijk heeft de gemeente Zoetermeer bijvoorbeeld de thuiszorg, want nu valt onder de WMO, Europees moeten aanbesteden. Dit is n van de grootste bezwaren die de SP heeft op de Europese Unie. Je moet goed nadenken waar de markt wel zin heeft en waar niet. Publieke voorzieningen dienen zo veel mogelijk te worden beschermd tegen de markt. Zorg, openbaar vervoer, energie. Er zijn al veel voorbeelden dat de markt niet werkt op deze terreinen. De EU-grondwet was ook voor het grootste deel gericht op de economie. Terwijl de SP juist veel meer waarde hecht aan grondrechten voor de EU-burgers en de democratie van de Europese Unie. (war volgens mij ook meer het doel is van een grondwet) Deze twee aspecten waren echter maar matig beschreven in de EU-grondwet. De Europese Unie is een goed instrument als het gaat om samenwerking en het gezamenlijk oplossen van conflicten in de wereld. Waar men nooit naar moet streven is n grote staat Europa. Want daar zit geen enkele EU-burger op te wachten.

De SP staat zeker open voor een nieuw debat over de toekomst van een grondwet voor Europa. En ik denk dat de meeste inwoners van Nederland daar ook behoefte aan hebben. Echter moet er geen druk achter staan dat er bijvoorbeeld in 2010 al een nieuwe grondwet moet zijn. Tevens zou het netjes zijn van de Europese lidstaten om Nederland en Frankrijk weet te betrekken bij de besprekingen op dit punt. Want Nederland en Frankrijk worden op dit moment buitengesloten bij besprekingen over een nieuwe grondwet voor Europa. Ook dit is weer een goed voorbeeld waarom de Europese Unie nog veel te leren heeft om haar democratisch gehalte te verbeteren. Ik moedig de Nederlandse overheid dan ook van harte aan om het debat in Nederland over de toekomst van de Europese Unie te starten! Vandaag zou er een mooie dag voor zijn!

Ik wens u verder een fijne dag van Europa toe en sta eens stil bij hoe u de toekomst van Europa voor u ziet.

U bent hier