h

CDA en volkstuinen?

10 mei 2007

CDA en volkstuinen?

Op de website van het CDA Zoetermeer staat een artikel, geschreven door raadslid Eli de Vries, over een bezoek die het CDA heeft gebracht aan de volkstuinenvereniging Kwadrant om eens te kijken hoe een volkstuinencomplex er nu uit ziet. Terecht geeft het CDA aan dat dergelijke bezoeken goed zijn voor de binding tussen maatschappij en politiek.

In het artikel komt duidelijk naar voren dat het CDA de volkstuinen een goede plek tot ontspanning vinden. Wat het CDA is opgevallen is dat er veel mensen zitten die niet zo'n gevulde beurs hebben. Het CDA geeft aan dat het volkstuinencomplex juist voor deze mensen een goede manier van ontspanning is en ook nog een goede aanvulling van het dagelijkse menu. Dit omdat de mensen daar hun eigen groente verbouwen.

Aan de andere kant geeft het CDA aan dat ze het betreuren dat het volkstuinencomplex moet sluiten, maar dat dat niet anders kan, omdat het gewoonweg in de weg ligt. Het houdt de ontwikkeling van het gebied tegen. Het CDA geeft tevens aan dat mensen met een kleine beurs de overstap naar de eventuele nieuwe locatie voor de volkstuinen niet meer kunnen betalen. Nu het CDA ook de praktijk heeft gezien, ziet zij blijkbaar nog steeds niet in hoeveel tijd en geld de mensen in huns volkstuintje hebben gestoken en dat het voor vele niet mogelijk is om naar de nieuwe locatie te verhuizen. Wat is dan het uiteindelijk doel van het bezoek? De constatering is dat een groot deel niet mee kan verhuizen naar de andere locatie. Omdat dit of financieel niet haalbaar is of omdat men de leeftijd heeft bereikt dat het opzetten van een nieuwe volkstuin fysiek niet meer haalbaar is. Maar voor het CDA zijn dit geen reden om nog een keer te gaan heroverwegen of het volkstuinencomplex nu echt moet verplaatsen of dat het kan blijven op de plaats waar het nu gelegen is.

Als SP hebben wij tijdens het begrotingsdebat van november 2006 een motie ingediend die het College van B&W opdraagt volkstuinencomplexen te ontzien in herstructeringsplannen. Dit onder andere om te voorkomen dat het volkstuinencomplex Kwadrant de dupe wordt van de plannen voor het gebied van het Kwadrant. De door ons ingediende moties is nagenoeg hetzelfde als de motie die is ingediend door de SP in de Tweede Kamer en met een meerderheid is aangenomen. In Zoetermeer hebben alleen de SP, PvdA en GroenLinks voor de motie gestemd. De andere partijen zien de nut en het noodzaak niet om deze complexen te ontzien. Jammer dat na een bezoek van de CDA fractie aan het volkstuinencomlex Kwadrant ze niet op andere gedachten heeft gebracht.

U bent hier