h

Goede reden om vandaag naar het plein te gaan

18 april 2007

Goede reden om vandaag naar het plein te gaan

Vanmiddag, van 12:00 tot 13:00, zal er op het plein voor de Tweede Kamer een manifestatie gehouden worden tegen de verslechtering in de thuiszorg. De marktwerking in de thuiszorg heeft er onder andere toe geleid dat sinds de invoering van de WMO het aantal mensen dat de "zwaardere" vorm van huishoudelijke verzorging krijgt enorm is teruggelopen. Kreeg voorheen 70% de "zwaardere" vorm van huishoudelijke verzorging. Sinds de invoering van de WMO bestaat 85% van de huishoudelijk verzorging uit de "lichtere" vorm van huishoudelijke verzorging. Een schokkende conclusie, waar zelfs staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) zich ernstige zorgen over maakt. Ik hoop dat de staatssecretaris vanmiddag zelf ook aanwezig is tijdens de manifestatie "stop de marktwerking in de zorg" om te zien dat veel betrokkenen het niet eens zijn met het huidige beleid.

Achtergrondinformatie op de website van NSI Zuid-Holland:

20 miljoen moet thuiszorgwerkers in de zorg houden

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) is bezorgd over de grote verschuiving van zwaardere maar lichtere huishoudelijke hulp sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) op 1 januari. Dreigende ontslagen in de thuiszorg en slechtere arbeidscontracten noemt ze ongewenst. Ze stelt daarom 20 miljoen beschikbaar om werknemers voor de zorg te behouden.

Bussemaker stuurde deze week een eerste voortgangsreportage over de WMO naar de Tweede Kamer. Ze vindt dat de clinten de zorg moeten krijgen die ze nodig hebben.

Lichtere klusjes
Thuiszorgclinten krijgen steeds vaker alleen een huishoudelijke hulp die lichtere klusjes kan doen als boodschappen halen en schoonmaken. Voorheen kreeg zeventig procent van de clinten de zwaardere vorm van huishoudelijke verzorging, nu krijgt 85 procent de lichte vorm van huishoudelijke hulp.

Massaontslag
De vakbonden vrezen massaontslagen bij thuiszorginstellingen die hierbij buiten de boot vallen. Bovendien dreigen de instellingen te blijven zitten met personeel dat tot nu toe de duurdere vorm van hulp verzorgde. De vakbonden vreesden dat werknemers gedwongen zouden worden akkoord te gaan met slechtere arbeidscontracten.

Afspraken
Bussemaker stelt dat van collectieve ontslagen nog geen sprake is, maar deelt de zorgen van de bonden over verlies van werkgelegenheid en slechtere dienstverbanden. Ze wil dat alle thuiszorgmedewerkers voor de zorg behouden blijven. Onlangs heeft ze daar met de bonden, branche-organisatie Actiz en de gemeenten afspraken over gemaakt. Daar heeft ze 20 miljoen voor beschikbaar.

Scholing
Werknemers kunnen in 2007 een aanvulling op hun loon krijgen om te voorkomen dat ze hun vaste dienstverband kwijtraken, hun bazen geven dan een baangarantie af. Werknemers in de thuiszorg die op straat komen te staan, krijgen scholing aangeboden om elders een baan in de zorg te kunnen vinden. Instellingen hebben nog tot eind dit jaar de tijd om de gevolgen van de WMO beter op te vangen.

Voortgangsrapportage Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) (PDF)

U bent hier