h

Deskundigen: Geen tweede speelautomatenhal

17 april 2007

Deskundigen: Geen tweede speelautomatenhal

Tijdens de raadscommissie Burger en Bestuur, maandag 16 april, zijn er een drietal deskundigen geweest om de commissie bij te praten over (gok)verslavingsproblematiek. Het College van B&W heeft een paar maanden geleden een voorstel gedaan om een tweede speelautomatenhal toe te staan. De SP is hier een fel tegenstander van en heeft een meerderheid van de gemeenteraad weten te overtuigen dat er met dit voorstel van het College van B&W niet ingestemd moet worden. Een van de belangrijkste argumenten die de SP hiervoor heeft gegeven is de onjuiste informatie die het College van B&W heeft verstrekt aan de gemeenteraad, namelijk dat deskundigen zeggen dat zij er geen probleem in zien dat er een tweede speelautomatenhal in Zoetermeer komt. Deze door het College van B&W verstrekte informatie blijkt dus inderdaad niet juist te zijn.

De deskundigen hebben alle drie duidelijk aangegeven dat zij nooit een voorstander zullen zijn van een tweede speelautomatenhal. "Maar je moet verder kijken dan alleen de mogelijkheid om gokverslaafd te raken. Alleen de kans op verslaving belichten lost het probleem niet op. Er moeten een goede balans zijn tussen het aan de ene kant legaliseren om zo illegaliteit tegen te gaan en aan de andere kant het voorkomen dat personen verslaafd raken aan gokken terwijl het legaal is", aldus de deskundigen.

Wat de deskundigen aangaven was dat zij liever een tweede speelautomatenhal zien in plaats van het huidige beleid van de gemeente Zoetermeer. Nu staat er namelijk in iedere kroeg en cafetaria n of meerdere gokkasten. Deze zeer laagdrempelige gelegenheden vormen een zeer groot risicofactor voor verslaving. Ook de combinatie alcoholische dranken met de mogelijkheid tot gokken wordt zeer sterk afgeraden door de deskundigen.

De deskundigen hebben zeer duidelijk aangegeven dat wanneer er eventueel besloten wordt dat een tweede speelautomatenhal wordt toegestaan dat er dan zeer duidelijke afspraken gemaakt moeten worden met de exploitant. Er moeten afspraken gemaakt worden over de minimale leeftijd om binnen te mogen komen, het niet schenken van alcohol houdende dranken, over het minimaal aantal personeelsleden die aanwezig moeten zijn in de speelautomatenhal en dat het personeel een verplicht aantal cursussen heeft gevolgd. En zo zijn er nog een aantal andere factoren waar duidelijke afspraken over gemaakt moeten worden.

Ook gaven de deskundigen aan dat zij de speelautomatenhal, indien deze er komt, het liefst zien in een druk centrum. Hierover was de SP erg verbaasd. Dit werkt in de ogen van de SP nu juist extra uitnodigend om naar de speelautomatenhal te gaan. De deskundigen geven als reden dat personen die gokverslaafd zijn juist zo veel mogelijk in de anonimiteit willen leven. Een speelautomatenhal in een druk centrum schrik gokverslaafden juist af. Daar valt nog eens goed over na te denken.

Na het advies van de deskundigen is de SP nog steeds niet overtuigd waarom een tweede speelautomatenhal in Zoetermeer toegestaan zou moeten worden. De deskundigen hebben wel zeer nadrukkelijk hun zorgen uitgesproken over het huidige beleid van de gemeente Zoetermeer inzake de gokkasten die in laagdrempelige horeca aanwezig zijn. Hier zouden wij nog wel een keer kritisch naar mogen gaan kijken.

U bent hier