h

Bijeenkomst Iraakse verenigingen

28 april 2007

Bijeenkomst Iraakse verenigingen

Gisteren was ik op uitnodiging van een Iraakse vereniging aanwezig op hun 1 mei, dag van de arbeid, viering. Zowel de SP, als de PvdA als GroenLinks waren uitgenodigd. Alleen de SP en GroenLinks hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging. Het doel van de vereniging was om gezamenlijk 1 mei, de dag van de arbeid, te vieren. Eerst met een aantal toespraken en daarna gezamenlijk eten van Iraakse hapjes en later op de avond genieten van muziek en dans.

In mijn speech heb ik aangegeven dat ik 1 mei, de dag van de arbeid, eigenlijk niet mee heb gekregen in mijn opvoeding. En ik denk dat een groot deel van de Nederlanders ook niet meer stil staat bij de dag van de arbeid. Een reden hiervoor kan zijn omdat de voorzieningen voor arbeiders in Nederland zeer goed geregeld zijn. Ook merk je dat de solidariteit onder de mensen erg afneemt. Maar de laatste jaren staan de rechten en voorzieningen van arbeiders wel onder druk. Het vorige kabinet heeft wel eens geroepen dat we weer meer uren per week moeten gaan werken en er zijn regelmatig voorstellen gedaan die afbreuk doen aan de in het verleden opgebouwde sociale voorzieningen. Dus ik zie nog wel een belangrijke betekenis in 1 mei, de dag van de arbeid. En zie in de toekomst nog wel gebeuren dat er weer meer aandacht aan de dag besteed zal worden.

Naast dat ik in mijn speech stil heb gestaan bij 1 mei heb ik ook de handtekeningenactie van de SP samen met het burgerinitiatief Openheid over Irak onder de aandacht gebracht. Deze bijdrage heeft ervoor gezorgd dat er later op de avond goede gesprekken zijn gevoerd over de huidige situatie in Irak en hoe het was onder het regime van Saddam Hoessein. Ik heb hier nog heel veel geleerd van de aanwezige Iraakse mensen en het is alleen maar duidelijker geworden dat een samenwerking (natuurlijk in een grotere vorm) zeer goed kan zijn voor de wederopbouw van Irak. Hier zal veel geduld voor nodig zijn, maar de meesten zijn wel bereid hiervoor te gaan.

Al met al was het een leuke en ook nog leerzame avond. En ik heb weer het een en ander gegeten wat ik normaal nooit zou hebben gegeten! Waarvoor nog mijn dank aan de organisatie!

U bent hier