h

Debat over ons eigen gedrag

6 maart 2007

Debat over ons eigen gedrag

In verschillende media heeft de PvdA de burgemeester aangevallen op zijn functioneren. Een paar weken geleden was er op een weblog van een gemeenteraadslid te lezen dat er iemand in de gemeenteraad dronken in de vergadering zat. En er is door een gemeenteraadslid middels een open brief een vergelijking gemaakt tussen Osama Bin Laden en een ander gemeenteraadslid.

Dat de onderlinge verhouding tussen verschillende personen in de gemeenteraad van Zoetermeer niet optimaal is kan u zelf ook wel concluderen.

Gisteren tijdens de raadscommissie burger en bestuur heeft de CDA fractie naar aanleiding van de uitingen van de PvdA in de media richting de burgemeester aangegeven genoeg te hebben van alle ongein van de laatste paar weken. "Zo gaan we niet met elkaar om", aldus Klaas-Jan de Jong. Het CDA ziet graag een debat over dit gedrag en ziet graag dat er als conclusie een soort van afspraak wordt gemaakt wat wel en wat niet kan.

Ik kan mij volledig in de kritiek van het CDA vinden. De laatste tijd is er veel in de gemeenteraad gebeurd. Ook de SP zet bij sommige gebeurtenissen grote vraagtekens. Maar ik vraag me af of een debat wel zal helpen. Natuurlijk is het goed om eens een keer uit te spreken hoe wij als raadsleden denken hoe wij met elkaar om zouden moeten gaan. De SP werkt hier ook graag aan mee. Maar het maken van afspraken werkt in mijn ogen niet. We hebben als gemeenteraad al meer afspraken gemaakt, zoals de afspraken die zijn gemaakt in Noordwijk, waar wij hebben besloten hoe wij als raad willen werken. Ik concludeer regelmatig dat de raad zich niet houdt aan de afspraken die daar zijn gemaakt.

Tevens vind ik het ook wat te ver gaan om als raad af te spreken wat ik bijvoorbeeld op mijn weblog zou mogen schrijven. Ik vind dat ieder raadslid, voordat hij of zij iets op een weblog of in de pers brengt, af moet wegen of er iemand geschaad zal worden door uitspraken die er gedaan worden. Om hier nu afspraken over te maken gaat mij toch te ver. Tevens denk ik dat het juist averechts zal werken.

We gaan dit onderwerp nu eerst bespreken in het seniorenconvent, een vergadering van alle fractievoorzitters en de burgemeester. Ik werk zeker mee aan de discussie over dit punt. Het is goed om een keer uit te spreken hoe wij vinden dat wij met elkaar om zouden moeten gaan. Maar ik zal terughoudend zijn in het maken van concrete afspraken.

U bent hier