h

Op bezoek bij REAKT

2 februari 2007

Op bezoek bij REAKT

Vandaag ben ik op uitnodiging van REAKT langs geweest bij de vestiging in Zoetermeer. REAKT levert activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding, educatie en arbeid voor mensen met een psychische handicap. REAKT biedt mensen met een psychische handicap steun in hun functioneren zodat ze met succes en naar tevredenheid kunnen werken, leren en sociale contacten kunnen ontwikkelen en onderhouden. REAKT bevordert de maatschappelijke integratie en gaat hierbij uit van de wensen en mogelijkheden van mensen.

Ik wist van het bestaan van REAKT af, maar wat men nu precies allemaal deed was mij niet geheel duidelijk. Dus was een rondleiding en een nadere kennismaking wel op zijn plaats. Zoals ik al aangaf is REAKT gericht op mensen met een psychische handicap. REAKT probeert voor deze mensen een leuke dagbesteding te realiseren. Het gebouw van REAKT is vele malen groter dan ik dacht. Men heeft een drukkerij, een afdeling administratie, een fietsenwerkplaats en een gezellige soos. Tevens worden er tal val opleidingen en lezingen gegeven. Deels gericht om mensen te begeleiden richting een "normaal" bestaan met werk. Voor andere mensen is het vooral voor wat vrijetijdsbesteding, omdat ze anders thuis eenzaam zouden kunnen worden.

REAKT werkt nauw samen met andere partners, zoals TRACK. MOOI, begeleid wonen, gemeente Zoetermeer en nog vele andere partners. Hierdoor is er voor ieder individu wel een goede begeleiding te vinden.

Ik ben blij dat REAKT mij een keer heeft uitgenodigd. Het heeft mijn blik op REAKT zeker vele malen vergroot. Men doet veel meer dat dat ik in gedacht had. Tevens was ik benieuwd wat de gevolgen van de WMO zijn voor REAKT. Want veel taken van REAKT vallen nu immers onder de WMO. Men kon nog niet goed de gevolgen van de WMO aangeven. Wel zien ze er enkele kansen in en men hoopt dan ook zeker dat de theorie van de WMO in de praktijk ook zal gaan werken. Concluderend kan ik zeggen dat het een leerzaam bezoek is geweest.

U bent hier