h

Tegen zijn betekent niet dat je je niet inzet!

30 januari 2007

Tegen zijn betekent niet dat je je niet inzet!

Gisteren tijdens de gemeenteraadsvergadering werd er onder andere gesproken over het laatste onderdeel van de WMO, namelijk het Besluit Maatschappelijke Ondersteuning. Als belangrijkste onderdeel de eigen bijdrageregeling die de gemeente Zoetermeer gaat hanteren.

In haar eerste termijn hield Marijke van der Meer, raadslid VVD, een pleidooi. Zij gaf hierin aan dat zij alle partijen wil bedanken voor hun inzet voor het onderwerp WMO. "Jammer alleen dat de SP niet zo veel heeft meegedacht", alsdus Marijke van der Meer.

Deze opmerking had ik waarschijnlijk nog te goed van een eerder dit jaar gemaakte opmerking aan het adres van Marijke van der Meer. Echter ben ik van mening dat Marijke van der Meer dan wel flink heeft zitten slapen tijdens de behandelingen van de WMO, hoewel zij toch de schipper van de WMO in Zoetermeer wordt genoemd. Want zeker in de beginfase heeft de SP zich ook nadrukkelijk bemoeid met de WMO. Zoals bijvoorbeeld HIER en HIER op de website terug valt te lezen. In het begin heeft de fractie ook nog de moeite genomen amendementen en moties in te dienen op de stukken. Deze genoten duidelijk niet de meerderheid van de raad. En volgens mij moet je aan een dood paard niet blijven trekken. Daarom is het wat amendementen en moties op de voorstellen aangaande de WMO betreft stil geworden rond de SP.

Maar de WMO loslaten? Ik zou niet weten wanneer de SP dat gedaan heeft? Ja, wij hebben tegen de voorstellen van het College van B&W gestemd. Maar ergens tegen stemmen wil nog niet betekenen dat je je ergens niet meer in verdiept. Ik ben op verschillende bijeenkomsten van de WMO geweest. Ik heb daar weinig tot geen andere gemeenteraadsleden aangetroffen. Ik heb tot in de treuren geprobeerd de steeds nieuwe voorstellen van het College van B&W inzake de eigen bijdrage te blijven volgen. Maar dit heeft mij en mijn fractie niet anders doen gaan denken over de WMO.

Mijn partij is een meldpunt WMO gestart. Waarom? Omdat wij vrezen dat de WMO een aantal negatieve effecten met zich mee zal brengen. Wij horen graag van de clienten, thuiszorginstellingen en gebruikersorganisaties wat hun ervaring is met de invoering van de WMO. Deze gegevens zullen wij tijdens de evaluatie graag delen met de wethouder. Dus ook op dit punt kan ik alleen maar aangeven dat wij de WMO niet achter ons laten.

Maar helaas begrijpen sommige mensen blijkbaar nog niet dat wanneer je ergens tegen bent het niet per definitie zo hoeft te zijn dat je je ook maar niet verdiept in een onderwerp. Maar het is altijd wel makkelijk om dat naar iemand te roepen, zonder hier verder argumenten bij te geven!

U bent hier