h

Commissie Burger en Bestuur

27 november 2006

Commissie Burger en Bestuur

Vanavond was er weer een commissie Burger en Bestuur. Geheel tegen mijn verwachting in zit ik nu al weer thuis. De vergadering duurde een stuk korter dan verwacht! Dat is natuurlijk altijd een mooie meevaller!

De vergadering ging vooral over geld en vergunningen.

Als eerste werd er besproken hoe het geld van 2007 ingezet zal worden om de dienstverlening te verbeteren. Ik heb hier de nadruk gelegd op de website van de gemeente Zoetermeer. Zeker gericht op de toekomst. Zo zou ik graag een koppeling zien met overheid.nl, zodat als er op de website van de gemeente naar iets wordt gezocht wat eigenlijk landelijk beleid is dat de bezoeker dan wordt doorverwezen naar de landelijke overheid. Tevens is een koppeling aan DigiD van belang, zodat u niet iedere keer al uw gegevens hoeft in te vullen.

Verder heeft mijn collega Jan Velner vragen gesteld over het overhevelen van budgetten. De gemeenteraad kent veel potjes, en soms komt er wel eens geld tekort en gaat er geld van het ene potje naar de andere. Hier moet de gemeenteraad goed op toezien. Jan Velner heeft gevraagd of hier voldoende inzicht in is. En hoe dit gaat als geld meerdere jaren overgeheveld zal worden.

Ook kwam de aanbesteding van de accountantsdiensten aan de orde. De gemeente besteed dit al enige tijd uit aan Deloitte. Ook deze keer is de keuze gevallen op Deloitte. De prijs zou maar voor 40% meetellen in de keuze. Echter blijkt uit het voorstel dat er gekozen is voor Deloitte op basis van de scherpe prijs. De andere twee kandidaten zijn ook verder niet meer uitgenodigd voor een nader gesprek. Hier was ik nogal verbaasd over. Als je van Deloitte wil weten waarom zij zo goedkoop kunnen zijn, dan wil je toch ook wel weten waarom de andere kandidaten zo duur zijn? Hierin was de meederheid van de commissie het niet met mij eens. Waarom zou je de andere twee kandidaten voor niets laten komen was hun reactie. Nou, daar verschil ik dus van mening met de commissie. Tevens kwam het argument "ze weten al hoe onze organisatie in elkaar zit. Dit levert tijd en geld op". En die opmerking wilde ik ook graag horen. Want dat is in mijn ogen gewoonweg zeer conservatief. Want iemand die al een tijd mee loopt in de organisatie kan ook fouten maken en die zijn vaak niet meer zo in voor veranderingen. Daarom is het soms ook wel eens goed om een nieuwe partij een kans te gunnen. Hoeveel verschil er in de prijs tussen de kandidaten zit is mij niet bekend. De cijfers mochten niet openbaar worden gemaakt. Dus een goed oordeel hierover kan ik ook eigenlijk niet geven. Maar kritisch zijn op de keuze voor een bestaande partner met de informatie die ik wel heb lijkt mij dan logisch.

U bent hier