h

10 jaar zorgvragersraad

17 november 2006

10 jaar zorgvragersraad

Omdat de zorgvragersraad 10 jaar bestaat hebben ze een leuke en informatieve avond in het kader van de WMO georganiseerd. De gemeente heeft een verplichte aanbesteding van de huishoudelijke hulp moeten doen. In totaal is er een contract gesloten met 5 zorg instellingen. Deze hadden vanavond de kans zich te promoten. Tevens mochten de aanwezigen vragen stellen.

0611171.JPG
Een volle zaal

Na een openingswoordje van de voorzitter en wethouder Speel stelden de vijf contractanten zich voor. Als eerste CC Zorg. Een goed en duidelijk verhaal. Daarna Meavita. De vertegenwoordiger sprak zelf niet, ze hadden een filmpje. De reactie van de zaal hierop was dat dit zeer betuttelig was en niet echt aansloot op hun eisen en wensen. Daarna kwam Take Good Care. Deze instelling had waarschijnlijk niet de verbaal beste persoon gestuurd. De informatie die door Take Good Care naar voren werd gebracht kwam niet geheel over richting de zaal. De Zorgring had in een paar woorden genoeg gezegd. Een vrij bekende voor de meerderheid van de aanwezigen in de zaal. Als laatste kwam Thuiszorg Groot Rijnland aan bod. Hadden en goed en duidelijk verhaal dat ook door de zaal zeer gewaardeerd werd.

Na alle presentaties was het woord eindelijk voor de zaal. Voor mij als gemeenteraadslid een mooi moment om de contractanten meteen een belofte af te leggen. Ik heb alle vijf de contractanten de vraag gesteld of ze van plan zijn derden in te huren. Ik heb deze vraag speciaal gesteld omdat ik de kans zie dat er straks schoonmaakbedrijven het werk zie doen. En dat moet koste wat het kost vermeden worden. Van alle vijf de contractanten heb ik de toezegging gekregen dat zij hun werkzaamheden door eigen personeel zullen laten doen en dat ze geen werkzaamheden zullen uitbesteden. Dat is mooi. Ik heb van hun de toezegging. Dus mocht het ooit voorkomen dan kan ik hieraan terug refereren.

Daarna werd er een vraag gesteld door iemand uit het publiek over de mogelijkheid van het overstappen van de ene naar de andere contractant. Ik heb aan de vraag toegevoegd of de zorgdossiers dan ook worden overgeheveld. Helaas vind er geen overheveling van het zorgdossier plaats. De nieuwe contractant zal dus zelf een nieuw dossier moeten gaan aanleggen. Dit schijnt ook wettelijk geregeld te zijn. Voor mij is het eens te meer weer een mooi voorbeeld dat concurrentie niet gunstig is voor de samenwerking tussen bedrijven. Jammer! Maar hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Gelukkig werd er door iemand anders in de zaal de vraag gesteld die ik de wethouder eerder tijdens een commissie ook had gesteld. Namelijk of de vijf contractanten ook om kunnen gaan met andere culturen of met mensen die doof zijn. Toen werd het toch een beetje stil. Twee contractanten gaven gelijk aan hier geen problemen mee te hebben. Twee gaven aan het wel te kunnen, maar ik merkte een twijfel. Een contractant gaf eigenlijk aan hier niet de expertise voor te hebben maar hier, als het moet, alles voor zal doen. Van deze laatste opmerking was ik wel erg geschrokken. Want de wethouder heeft mij tijdens de behandeling van de WMO toegezegd dat ik mij hier niet druk over moet maken, want dit is allemaal ik het aanbestedingsconvenant geregeld. Maar ik zal dit nog eens rustig navragen bij de wethouder en bij de contractant in kwestie.

Al met al was het een hele leerzame avond. De opkomst was vele malen hoger dan verwacht. En ik ben door veel aanwezigen aangesproken op het feit dat ze het zeer op prijs hebben gesteld dat er ook een gemeenteraadslid aanwezig was.

0611172.JPG
Drukte en vele gesprekken tijdens de pauze

U bent hier