h

Behandeling WMO

12 oktober 2006

Behandeling WMO

Tijdens de raadsvergadering van maandag 9 oktober 2006 was alle ruimte ingepland om de WMO weer eens te bespreken. Dit maal was de WMO verordening aan de beurt.

Aangezien ik vanaf het begin bovenop de WMO zit heb ik ook hier weer veel tijd aan besteed. In mijn enthousiasme had ik op een gegeven moment maar liefst 25 amendementen op de WMO verordening van de gemeente Zoetermeer. Deels zo overgenomen van de landelijke SP en deels zelf maar aanleiding van tips en berichten die ik van instanties en burgers heb gekregen.

Maar ik weet uit ervaring dat de gemeenteraad van Zoetermeer niet zit te wachten op 25 amendementen. En om eerlijk te zijn zijn 25 amendementen ook wel erg veel. Dan had ik de WMO verordening beter geheel opnieuw kunnen schrijven. Dus dat werd overwegen welke amendementen de SP niet in zou gaan dienen en welke wel. Uiteindelijk bleven er 11 amendementen en 1 motie over. Dat was wel een mooi aantal en dat zou ook vast wel door de gemeenteraad geaccepteerd worden.

Goed, de raadsvergadering begint, welke tevens ook via ZFM infobox op de televisie te volgens was. De eerste 4 minuten van de VVD waren wat mij betreft overbodig. Er werd uitgebreid stil gestaan bij het geweldige werk dat door de wethouder is verzet. De laatste anderhalve minuut van het betoog klonken wat kritischer. En de trend van het bedanken en prijzen van de wethouder werd door meer partijen voortgezet. Met als toppunt het CDA, die buiten haar zorgen te uiten over de financile toekomst (lees: kritiek op haar eigen regering heeft!), niets op te merken heeft op de WMO.

Mijn fractie is van mening dat als iets goed gaat wij hier ook niet over gaan zeuren. Immers, wie zwijgt stemt toe. Dat komt naar onze mening ook de efficinte van de vergadering te gunste en maakt het ook makkelijker mogelijk een echt debat te voeren. Maar de afspraken die wij als gemeenteraad in Noordwijk hebben gemaakt worden nog niet echt nageleefd. Maar hier heeft mijn collega Bas Schuiling zich al kritisch over uitgelaten.

Namens mijn fractie had ik ook de eer een betoog te houden over de stukken van de WMO die deze avond ter bespreking liggen. Hierbij mijn bijdrage. Aangezien ik niet iemand ben die vanaf zijn papier gaat voorlezen kan het zijn dat ik hier en daar wat anders verwoord heb, maar alle punten zijn in iedergeval wel aan bod geweest.

Dank voorzitter,

Algemeen

Daar staan we dan weer te praten over de WMO. De WMO heeft al een aantal keer de revue gepasseerd. En de SP heeft iedere keer kritische geluiden laten horen. De SP is ook helemaal niet verbaasd dat veel mensen zich grote zorgen maken over de komst van de WMO. Men is bang dat alles veel duurder gaat worden of dat zij voorzieningen die zij nu nog wel hebben straks zullen gaan verliezen. En deze gedachte is ook helemaal niet vreemd. Staatssecretaris Ross heeft zelf gezegd dat bij ongewijzigd beleid er sprake zal zijn van een sterke groei van het beroep op de collectieve voorzieningen, wat leidt tot aanzienlijke stijging van de lasten van de AWBZ. Voorzitter, dit klinkt toch als een bezuiniging als u het mij vraagt. En dat is toch niet wat wij als Zoetermeer willen op een belangrijk beleidsterrein als de WMO.

Dan de tijdsdruk. Ondanks dat de Eerste Kamer nog een uitspraak moest doen en er financieel totaal niets duidelijk is moest er in de gemeente Zoetermeer zo snel mogelijk van alles voor de WMO geregeld en besloten worden. De SP blijft vraagtekens zetten bij dit haastig handelen. De SP wil graag verwijzen naar een brief van de staatssecretaris waarin zij aangeeft dat er echt niet zon haast geboden is bij de invoering van de WMO. De SP begrijpt dat de wethouder graag 1 januari 2007 van start wil. Maar wij hopen dat door de haast er niets over het hoofd wordt gezien.

Toen ondergetekende de WMO verordening van de gemeente Zoetermeer eens kritisch bekeek kwamen er al gauw 30 amendementen. Dit vind ondergetekende wel erg veel. Daarom zijn een weer een hoop afgevallen. Wel wil ondergetekende graag een tweetal punten onder de aandacht brengen waar de SP zich erg aan ergert in de verordening. Zo wordt er in de verordening regelmatig gesproken over primaat. De SP is van mening dat het woord primaat juist de keuzevrijheid uitsluit. Tevens wordt er ook regelmatig gebruik gemaakt van het woord kan. Bijvoorbeeld in artikel 3 een individuele voorziening kan verstrekt worden De kan bepaling gaat volgens de SP voorbij aan de verplichting van de gemeente om zorg te dragen voor keuzemogelijkheden.

De eigen verantwoordelijkheid

Wie heeft het het CDA en de VVD nog niet horen zeggen, de eigen verantwoordelijkheid speelt een belangrijke rol. Helaas blijkt dit ook uit de WMO verordening van de gemeente Zoetermeer, welke wij vandaag zullen vaststellen. Toon eerst maar aan dat je in je eigen omgeving geen hulp kunt krijgen alvorens u in aanmerking komt voor professionele hulp. De druk op de mantelzorgers en vrijwilligers neemt hierdoor enorm toe. Dit landelijk beleid gaan wij toch niet uitvoeren in Zoetermeer?

Individueel maatwerk vs. voorliggende voorzieningen

De SP maakt zich grote zorgen over hoe uiteindelijk de juiste en beste voorzieningen wordt gegeven aan een individu. In de WMO verordening van de gemeente Zoetermeer komt de SP de passage de goedkoopst adequate voorziening vaak tegen. Komt deze uitspraak wel ten gunste van het individu? Of alleen maar ten gunste voor de gemeente? Om een simpel voorbeeld te geven. Als er tafeltje-dek-je als voorziening is, waarom zou dan iemand zijn/haar keuken aangepast worden om zelf te koken? De SP hoopt een dergelijk voorbeeld nooit in Zoetermeer tegen te komen. Want hierdoor kan een hulpbehoevend persoon zich toch niet volledig zelfstandig inzetten in de maatschappij?! Mocht dit wel het geval zijn dan is de wethouder alvast gewaarschuwd!

Het financile verhaal

Geld vanuit het rijk

De SP heeft zich vanaf het eerste moment van behandeling van de WMO gergerd dat er geen duidelijkheid is over hoeveel geld er beschikbaar is voor de WMO. Er liggen allemaal plannen en verordeningen voor ons, maar wat het gaat kosten en hoeveel er beschikbaar komt is volstrekt onduidelijk. Is het niet meer dan normaal dat als er een voorstel ligt dat wij als gemeenteraad weten hoeveel geld het kost en hoeveel geld er ter beschikking is?

De eigen bijdrage

Onder andere door het ontbreken van informatie over het beschikbare budget is ook niet duidelijk hoe hoog de eigen bijdragen zullen zijn. Ondergetekende heeft vandaag navraag gedaan een heeft een onzeker bedrag gehoord van 1.500.000 wat de gemeente aan eigen bijdrage bij elkaar moet weten te krijgen. De SP houdt haar hart vast wat dit voor gevolgen heeft voor de eigen bijdragen. De SP begrijpt dat er eigen bijdragen zijn. Maar wij willen er wel op wijzen dat mensen die gebruik moeten maken van de voorzieningen door eigen bijdragen nog eens extra gestraft worden.

Oormerken WMO-gelden

In eerste instantie was het CDA in de Tweede Kamer voor het oormerken van het geld dat beschikbaar komt voor de WMO. Helaas heeft zij dit in een later stadium weer laten vallen. Op dit moment ligt het geheel aan het sociale gehalte van de gemeente hoe bereidwillig deze is voor het waarborgen van de juiste uitgave van de gelden. De SP heeft al een aantal keer gepleit voor het oormerken van de WMO gelden. De wethouder geeft iedere keer sympathiek aan dat hij de gelden nauwkeurig zal monitoren. Maar een goed duidelijk argument waarom hij de gelden niet wil oormerken heeft mijn fractie tot op heden nog niet gehad. Want wat is er zo erg aan het oormerken van de gelden? Het geld dat ter beschikking wordt gesteld voor de WMO moet toch ook gewoon voor de WMO gebrui
kt worden? En niet ten gunste komen voor bijvoorbeeld het bouwen van een brug over de Dobbe?

Voorzitter, voor dit belangrijke punt heeft de SP een motie opgesteld, welke ondergetekende zodadelijk aan de gemeenteraad wil aanbieden. De verantwoordelijke wethouder WMO is een CDA-er en de SP hoopt dat de wethouder het eerdere standpunt van de CDA Tweede Kamerfractie van harte wil ondersteunen door de motie van de SP positief te adviseren.

De Marktwerking

Sorry voorzitter, ondergetekende kan het niet laten de marktwerking ook nog even te noemen. Verplicht aanbesteden en laat de rest maar aan de markt over. Markt en winst zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Op een beleidsterrein zoals de WMO hoort geen winst gemaakt te worden. De kwaliteit behoort voorop te staan. De SP hoopt dan ook dat er meer dan voldoende controle wordt uitgeoefend op de werkzaamheden die de vijf gecontracteerde bedrijven zullen gaan uitvoeren. Want deze bedrijven kunnen derden weer inhuren, en zo is er toch nog een gaatje voor eventuele schoonmaakbedrijven die totaal niet de gewenste zorg kunnen bieden.

Amendementen en motie

Voorzitter, de SP heeft een elftal amendementen op de WMO verordening opgesteld en zoals eerder al is aangegeven n motie. Het lijkt ondergetekende niet zinvol deze allemaal voor te lezen en nader toe te lichten, want alles heeft min of meer betrekking op mijn voorgaande betoog. Misschien dat na de eerste termijn er een mogelijkheid tot schorsing is zodat de verschillende partijen zich kunnen beraden over de amendementen en de motie.

Hierbij wilde ik het in mijn eerste termijn bij laten en de amendementen en de motie indienen.

W.D. Westhoek
Fractie Socialistische Partij Zoetermeer

De amendementen en moties zijn ingediend. Daarna was het schorsing, want de wethouder had wel even tijd nodig om te reageren op de ingebrachte punten. Zo'n 25 minuten later komt de wethouder met zijn reactie op de ingediende amendementen en moties. Bij de helft van de amendementen van de SP was de reactie van de wethouder dat hier de landelijke wet gewijzigd wordt, en dat dat niet mag. Alle overige amendementen zouden wat overbodig. De motie om gelden bestemd voor de te oormerken vind de wethouder ook overbodig. We zitten er bovenop, dus oormerken is niet nodig.

Na het betoog van de wethouder vroeg ik een schorsing aan, want voor zover ik wist was ik helemaal de landelijke wetgeving niet aan het wijzigen. Ik had het wetsvoorstel wel op papier voor mijn neus liggen, maar de zoekfunctie op de computer werkt toch wat sneller. En ik bleek inderdaad gelijk te hebben. Met geen enkel amendement was ik de landelijke wetgeving aan het wijzigen. Ik was de landelijke wetgeving alleen maar wat aan het aanscherpen ten gunste van de clinten. Toen ik dit in mijn tweede termijn richting de wethouder kenbaar maakte was deze lichtelijk geschokt en keek hij zijn ambtenaren streng aan. Ik vind het niet erg als een wethouder amendementen negatief adviseert, maar dan gelieve wel met argumenten, berust op de waarheid!

Na de tweede termijn komt het aan op stemmen. Het ene na het andere amendement werd verworpen. En ook de motie, om het geld bestemd voor de WMO te oormerken haalde de meerderheid niet. Deze motie werd overigens wel gesteund door het CDA. Dit terwijl de landelijke CDA tegen het oormerken is. Mijn dank is dan ook groot richting de CDA fractie Zoetermeer dat zij hun steun hebben gegeven voor de motie.

De PvdA heeft ook een motie ingediend. Deze motie had de strekking dat er meer personeel nodig was om de overgang naar de WMO goed door te komen. De wethouder heeft aangegeven dat deze motie overbodig is, omdat er al is voorzien in voldoende personeel. Als reactie hierop heeft de PvdA haar motie gewijzigd in indien nodig neemt het college meer personeel in dienst. Deze, in mijn ogen geheel overbodige motie, welke ook door de wethouder als overbodig wordt gezien, is wel aangenomen.

Het was voor mij weer een avond vol verrassingen. Moties die overbodig zijn worden aangenomen. Een motie die vraagt om geld te oormerken om er zo zeker van te zijn dat het geld goed besteed wordt, wordt verworpen. Een aantal simpele aanpassingen in de WMO verordening die ten gunste komen voor de clinten van de WMO worden verworpen. In wat voor een schaal van sociaal beleid staat de gemeente Zoetermeer? In iedergeval niet in de top 10 sociaalste gemeenten. Dat is mij deze avond wel weer duidelijk geworden.

Maar het traject invoering WMO is nog niet ten einde, dus de fractie zal zich tijdens de volgende behandeling van de WMO wederom inzetten voor een betere positie van de clinten van de WMO.

U bent hier