h

Sommige wethouders blijven mij verbazen

21 augustus 2006

Sommige wethouders blijven mij verbazen

Ik heb mij de afgelopen anderhalve week bezig gehouden met een gezin dat uit huis gezet dreigde te worden. Helaas is dit ook doorgevoerd en kwam het gezin noodgedwongen op straat. En wat gebeurd er dat met deze mensen?

De gemeente heeft twee, en over een maand drie, noodwoningen voor gezinnen die uit huis worden gezet. Echter kreeg dit gezin te horen dat beide noodwoningen bezet zijn. Ze kregen een telefoonnummer mee van een stichting en moeten het verder zelf maar uitzoeken. De stichting waar de gemeente naar verwijst blijkt echter geen Zoetermeerders te kunnen helpen, want de stichting zit in Den Haag en helpt alleen maar Haagse inwoners.

Toch raar, want de verantwoordelijke PvdA wethouder had mij nog toegezegd met het huidige aantal noodwoningen te kunnen voldoen aan de vraag. Ik moet hier dan wel uit concluderen dat de gemeente mensen dus gewoon op straat zet als er geen noodwoning beschikbaar is. Ik kan dit gewoon niet geloven en heb de verantwoordelijke PvdA wethouder opgebeld. Deze bleek echter op vakantie te zijn. Als de verantwoordelijke wethouder op vakantie is dan zal er vast wel een andere wethouder zijn taken waarnemen. En dat blijkt ook zo te zijn. Zijn PvdA collega nam de zaken waar. Dus dan maar hem opbellen. Hem de situatie voorgelegd, plus wat ik zoal al heb gedaan voor het gezin.

En toen gebeurde er iets wat ik niet verwacht had. Zonder op mijn verhaal te reageren krijg ik naar mijn hoofd: Gelet op de komende verkiezingen ben je vast weer bezig om een goed punt te scoren. Ik vind het zeer jammer dat dit de eerste reactie van de wethouder is. Ik heb bewust geen publiciteit of wat dan ook gezocht in deze zaak, omdat ik het beste wilde voor het gezin. En vaak lukt dat niet als er een heel media circus om heen komt. Maar als een wethouder een dergelijke reactie geeft dat zal ik dus wel enigszins de waarheid spreken. Anders ontlopen hij de vraag niet og ik mag concluderen dat de gemeente Zoetermeer haar burgers gewoon op straat zet.

Over huisuitzettingen is het laatste woord nog niet gesproken. De laatste jaren komen steeds meer mensen in de problemen en dreigen ze hun huis uitgezet te worden. Wat de reden van de huisuitztting ook is, iedereen verdiend een dak boven zijn hoofd en een goede begeleiding. En daar zal de SP zich ook de komende jaren hard voor maken.

Daniel Westhoek
Fractievoorzitter

U bent hier