h

Vandaag in de krant

10 mei 2006

Vandaag in de krant

Op deze heerlijk warme dag wil ik even kort een paar nieuwsberichtjes aanhalen. Wellicht geen lokaal nieuws, maar niettemin even belangrijk. Beide fragmenten komen van de Volkskrant website.

Europese grondwet

Het heeft voorlopig geen zin om te proberen de Europese Grondwet, die vorig jaar door de Fransen en Nederlanders werd afgeschoten, nieuw leven in te blazen. Dat concludeert de Europese Commissie in een rapport dat vandaag verschijnt.

In plaats daarvan wil Commissie-voorzitter Barroso bepaalde onderdelen van de Grondwet al invoeren, zoals meer samenwerking op het gebied van justitie.

De Commissie adviseert de Grondwet voorlopig te laten rusten, omdat er geen consensus is over hoe het verder moet. Daaraan voorbijgaan zou een illustratie zijn van de kloof die de Grondwet nu juist probeerde te dichten.

Hele artikel

Dit is typisch een voorbeeld van Brusselse arrogantie. Als het de ene kant niet op kant, dan proberen we het wel via een andere kant mensen door de strot te duwen. Zie bijvoorbeeld ook de dienstenrichtlijn en de patentwetgeving. Europa gaat dus nu via andere wegen dingen die wij hier niet willen n in grote meerderheid tegen hebben gestemd toch gewoon doorvoeren. Een goede reden om flink te hakken in het zand te zetten daar, want van democratie heeft Europa een broertje dood aan.

Journalisten verdacht van schenden staatgeheimen

De Haas en Mos onthulden begin dit jaar dat staatsgeheime informatie uit onderzoeken uit 1999 van de AIVD in het Amsterdamse criminele circuit circuleert. Zo is topcrimineel Mink K. in het bezit van de onderzoeken die de AIVD naar hem deed. De Telegraaf citeerde uit deze documenten.

De geheime dienst bemoeide zich met de drugs- en wapenhandelaar, omdat er vermoedens bestonden over corruptie bij de Amsterdamse politie en justitie. K. zou volgens de AIVD ambtenaren voor miljoenen euros hebben omgekocht.

Hele artikel

Kortom deze journalisten worden op het matje geroepen vanwege het citeren van 'staatsgeheime' documenten die al lang en breed verspreid waren in de onderwereld. Het lijkt mij juist een taak van de journalistiek om dergelijke misstanden op het spoor te komen n te publiceren. Blijkbaar mag alleen de Amsterdamse onderwereld weten dat justitie zo lek is als een mandje.

Deze twee artikelen geven wederom aan dat ontastbaar gewaande normen en waarden ( let op ! ) als democratie en persvrijheid steeds meer in de knel komen. Onder het mom van terrorismebestrijding, vooruitgang, globalisering en ga zo maar door wordt de maatschappij steeds meer monddood gemaakt. Dat is naar mijn mening een gevaarlijke ontwikkeling.

Bas Schuiling

U bent hier