h

Afloop bevrijdingsdag

9 mei 2006

Afloop bevrijdingsdag

Afgelopen 5 mei hielden meerdere mensen hun adem zou. Zou deze keer bevrijdingsdag wel goed verlopen? Gelukkig wel! En daar is natuurlijk ook de SP hartstikke blij mee. Volgend jaar gaan we voor een herhaling van de rustige sfeer in de stad.

Ter volledigheid nog even de antwoorden op de schriftelijke vragen die wij gesteld hebben onlangs:

De afgelopen 3 jaar zijn er problemen geweest rond de viering van 5 mei in Zoetermeer. Vorig jaar was dat aanleiding tot het verhuren van de Blokhut in het Van Tuyllsportpark aan een groep jongeren om daar een feest te houden onder dreiging van nieuwe ongeregeldheden. Achteraf bleek dat er op deze locatie niet aan de voorwaarden gehouden is. In de media waren fotos te zien waar duidelijk o.a. de Hitlergroet te zien was.

Allereerst een reactie hierop: De problemen in eerdere jaren rond de viering van 5 mei en de dreiging van ongeregeldheden zijn niet de aanleiding geweest tot het verhuren van de Blokhut. Er is een aanvraag tot verhuur ingediend door een inwoner van Zoetermeer, die zich kon legitimeren. Hij heeft de huurpenningen en de borg betaald en de huurovereenkomst getekend. Bij de gemeente was bekend dat de huurder deel uit maakt van de zogenaamde Lonsdale-jeugd, maar dit feit an sich is geen reden om de verhuur te weigeren. De verhuur van de Blokhut is verlopen volgens de standaardprocedure. De gemeente heeft op geen enkel moment beschikking gehad over (harde) feiten op basis waarvan de gemeente de verhuur had moeten/kunnen weigeren. E.e.a. is uitgebreid aan de orde geweest in de commissie Bestuur en Veiligheid van 9 mei 2005 en volledigheidshalve wordt verwezen naar de notulen van deze vergadering.

1. Wat betreft verhuur gemeentelijke accommodaties:

Reactie college:

Er is bij de gemeente geen aanvraag voor huur van de Blokhut voor komende 5/6 mei ingediend, derhalve klopt die informatie niet.
Het college van B&W heeft de verhuurvoorwaarden van de Blokhut geactualiseerd (B&W-vergadering 28 maart 2006). Er is expliciet opgenomen dat het college bevoegd is een aanvraag tot verhuur gemotiveerd af te wijzen en dat bijeenkomsten die in strijd zijn met de maatschappelijke betamelijkheid en de heersende fatsoensnormen niet zijn toegestaan. Dit geldt eveneens voor bijeenkomsten met een politiek en/of religieus karakter.

2. Wat betreft verloop van het feest:
- Verwacht de gemeente wederom problemen op de markt? Zo ja welke informatie heeft de gemeente?
- Wat doet de gemeente om veiligheid te garanderen op 5 mei?

Reactie college:
Komende 5 mei verwachten wij, net als elk jaar, veel bezoekers op het feest aan de Markt.
Om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen treft niet alleen de gemeente, maar ook de organisator van het feest (Floravontuur) en de politie in nauwe samenwerking en afstemming met elkaar de volgende maatregelen:
- Er is een groot gebied rondom de Markt aangewezen als gebied waar het verboden is alcohol te nuttigen danwel mee te nemen.
- De politie controleert op de grenzen van het gebied waar het alcoholverbod geldt en neemt meegebrachte alcohol in beslag. Indien nodig is de politie zeer snel ter plaatse op de Markt.
- De toegangen tot het evenemententerrein (Markt) worden gecontroleerd door particuliere beveiligers.
- Op het evenemententerrein zelf bevinden zich ook particuliere beveiligers. Alle beveiligers staan in contact met elkaar en met de politie.
- De verplichte maatregelen ten aanzien van de brandbeveiligingsvoorschriften zijn opgenomen in de vergunning, evenals de verplichting de doorgang voor de hulpdiensten te allen tijden vrij te houden.

Bovengenoemde maatregelen zijn vorig jaar ook genomen en zeer effectief gebleken. Op en rond de Markt is geen sprake geweest van noemenswaardige ongeregeldheden.

3. Algemeen
- Is de gemeente het met de SP eens dat de Hitlergroet en dergelijke uitingen (idem geldt voor verboden symbolen op kleding) onwenselijk zijn in zowel het openbare gebied als in door de gemeente beschikbaar gestelde locaties? Zo ja, wat doet de gemeente om dit te handhaven?

Reactie college:
Het college is het met u eens dat het brengen van de Hitlergroet en het dragen van verboden symbolen op kleding onwenselijk is omdat dit een strafbaar feit kan opleveren, zowel in de openbare ruimte als in door de gemeente beschikbaar gestelde locaties. Voor handhaving in de openbare ruimte is de politie verantwoordelijk.
Met het opnemen van een verbod op bijeenkomsten die in strijd zijn met de maatschappelijke betamelijkheid en de heersende fatsoensnormen en bijeenkomsten met een politiek en/of religieus karakter in de verhuurvoorwaarden van de Blokhut geeft het college het signaal af dergelijke gedragingen ook onwenselijk te vinden. Op het moment dat blijkt dat verhuurvoorwaarden niet worden nageleefd wordt de huurovereenkomst acuut ontbonden.

Bas Schuiling

U bent hier