h

Lunchdebat met ondernemend Zoetermeer

14 februari 2006

Lunchdebat met ondernemend Zoetermeer

Maandag 13 februari tussen 12:00 en 14:00 is er in het NH hotel een lijsttrekkersdebat gehouden. De zaal zat met vol met c.a. 130 ondernemers uit Zoetermeer. Althans, die hun bedrijf hebben in Zoetermeer. Want een grote meerderheid is zelf woonachtig buiten Zoetermeer. Het debat duurde dus twee uur aaneengesloten. Een samenvatting hiervan zou een flinke lap tekst opleveren. Ik zal een korte impressie geven over een paar onderwerpen welke aan bod zijn geweest.

Bereikbaarheid
Een overgrote meerderheid van de partijen vind dat meer asfalt toelaatbaar is, evenals nog een extra afrit bij de A12. De SP heeft echter een andere mening. Bij de rondweg zou eventueel kritisch gekeken mogen worden of er nog een afrit bij zou kunnen. Dit om met name (vracht)verkeer te weren uit woonwijken. Een extra afrit bij de A12 zorgt weer voor meer verkeer. Ook ging de discussie over de maximum snelheid op de A12. Het viel me op dat een meerderheid van de partijen voor een maximumsnelheid van 80 KM/h is. De ondernemers waren het hier niet mee eens. Een enkeling wilde zellf de maximumsnelheid verhoogen naar 140 KM/h. Uit het oogpunt van milieu zou wat betreft de SP de snelheid op zich naar beneden mogen. Echter blijkt dat bij Den Haag deze oplossing alleen maar voor meer files heeft gezorgt. Auto's die in de file staan zijn ook niet milieuvriendelijk te noemen. Welke maximumsnelheid het beste is voor de A12 ter hoogte van Zoetermeer weet de SP niet direct te zeggen. Ik heb tijdens het debat mij vooral gericht op een goed OV in Zoetermeer. Met de komst van de randstadrail is een goede zet gezet. In het masterplan staan een aantal goede suggesties voor een verbinding naar Rotterdam. En goede busverbindingen op plaatsen waar de randstadrail niet voor handen is moet voldoende zijn.

Scholing
De tweede vraag ging over scholing. In hoeverre is het bedrijfsleven verantwoordelijk voor goede scholing van studenten. Hierbij moet gedacht worden aan het aanbieden van passende stageplaatsen. De SP is van mening dat bedrijven stageplaatsen moeten creren voor studenten. Het is voor bedrijven ook een investering voor de toekomst. Een goede student kan een aanwinst zijn voor het bedrijf. Er moet worden gekeken in hoeverre bedrijven kunnen worden betrokken bij het lespakket. Echter moeten bedrijven niet de overmacht krijgen in dit proces. De SP is wel voor een zekere samenwerking met bedrijven.

Veiligheid
Daarna kwam het onderwerp veiligheid aan bod. De stelling was dat er wel cameras mogen komen op bedrijventerreinen. De vraag werd nadrukkelijk gesteld aan de SP. Net zoals de SP vind dat er geen cameras in het Stadshart mogen komen, zo vind de SP ook dat er geen cameras moeten komen op bedrijventerreinen. De SP stelt privacy boven veiligheid. Cameras geven misschien een iets veiliger gevoel, maar lossen het probleem van criminaliteit niet op! Een groot deel van de aanwezige ondernemers kon niet begrijpen waarom de SP dit standpunt heeft. Later ging het ook nog heel even over de lasten die ondernemers hebben. (had verwacht dat dit onderwerp juist het gespreksonderwerp zou zijn, maar dat was helemaal niet het geval) Ik heb toen gezegd dat als de ondernemers willen dat er camera's komen dat die ook ergens van betaald moeten worden. Dus een eventuele verhoging van de lasten zijn dan dus toelaatbaar.

Dit is een kleine impressie van het debat. Het debat wordt als het goed is ook uitgezonden op TV West. Het programma zal op 25, 25 en 27 februari herhaaldelijk op TV West getoond worden.

Daniel Westhoek

U bent hier