h

FNV Debat

14 februari 2006

FNV Debat

En gisteravond was het dan ook eindelijk tijd voor mijn vuurdoop. Het eerste debat waar ik bij was als deelnemer. Het is voor zo'n eerste keer best wennen. De discussieleider was hard en scherp en de onderwerpen pittig...

Maar over het algemeen ging het best aardig. Het ene punt wat beter dan het andere punt. Het meest opvallende van de avond was het bericht van de FNV dat het een rapport gaat uitbrengen over gemeentelijke dienstverlening. Maar liefst 37% (!) van de uitkeringsaanvragen komt later dan de wettelijke termijn van 6 weken. Iemand in de zaal had er zelfs 7 maanden over gedaan. Ik heb wel een paar keer een maand of drie zonder geld gezeten en dat vond ik al lastig. En dan hebben veel mensen nog kinderen ook!

Ik zal even kort onze standpunten nog geven voor de mensen die er niet bij waren of konden zijn over de gespreksonderwerpen

Rondkomen

Armoede en stille armoede moet fors worden aangepakt. Momenteel stijgt de armoede alleen maar. Ook in Zoetermeer. Voedselbanken zouden overbodig moeten zijn.

De gemeente moet binnen 6 weken een uitkering afgeven. Van het kastje naar de muur sturen is onacceptabel.

Maatschappelijke ondersteuning

De negatieve effecten van de WMO mag niet op de clinten afgewenteld worden. In kern is de WMO gewoon een bezuinigingsmaatregel waarbij het rijk heeft besloten om dat op het bordje van de gemeentes te gooien ( wederom ). De huidige dienstverlening mag niet verslechteren!

Kinderopvang

Ook werkgevers moeten verplicht hun 1/3 deel van de kinderopvang afdragen. Dat is helaas niet verplicht op dit moment. Binnen de stad moeten afspraken gemaakt worden met ondernemers.

Mensen in een uitkering die willen werken (deels of volledig) moeten daarvan niet weerhouden worden door een onbetaalbare kinderopvang. De gemeente moet in zo'n geval bijspringen.

Kinderopvang moet in de buurt aanwezig zijn.

Scholing / jongeren

Schoolverlaters moeten de kans krijgen om een leerwerktraject te volgen om zo toch nog een diploma te kunnen halen.

Goed afspraken tussen scholen, gemeente en ondernemers kunnen voorkomen dat jongeren tussen het wal en schip vallen

Buitenschoolse opvang in de vorm van activiteiten in de stad -ook voor niet-probleemjeugd- moet mogelijk gemaakt worden. Bijvoorbeeld een soos.

U bent hier