h

Debat TV West

25 februari 2006

Debat TV West

Gisterenavond tussen 17:25 en 18:00 heb ik mijn eerste live debat op TV gehad. Op TV West wel te verstaan. Mijn tegenstanders waren de VVD, D66 en Lijst Hilbrand Nawijn. Voordat ik op mocht moest ik eerst langs de schmink. Toen ik daaruit kwam leek het wel of dat ik een maand op wintersport ben geweest. Maar goed, daar hadden de collega lijsttrekkers ook last van.

We mochten op. Kregen de instructie om vooral naar elkaar te gaan en om er maar een levendig debat van te maken. Goed, een levendig debat willen we alle vier, want een echt debat hebben we nog niet gehad.

Dus de eerste stelling, heel droog, hangjongeren. Goed iedereen zegt wat. Ik als SP heb duidelijk gemaakt dat contact met de jongeren van groot belang is. En als er contact is moeten de jongeren ook serieus genomen worden. Samen met elkaar kan er voor een goede oplossing gezorgd. worden. Zorg dat er in Zoetermeer voldoende honken in de wijken zijn waar de jongeren naar toe kunnen.

De tweede stelling was toename van de criminaliteit. Buiten overvallen en berovingen is de criminaliteit gedaald. Maar juist overvallen en berovingen zorgen ervoor dat mensen het gevoel van onveiligheid krijgen. De SP is, zoals ik al in veel debatten heb gezegd, niet voor cameratoezicht en preventief fouilleren. Beide zijn schending van de privacy. De SP ziet meer in meer agenten op straat. Zorg dat de agenten niet als bonnenschrijvers worden ingezet, maar dat ze er zijn voor de veiligheid van de burgers! Tevens is de SP van mening dat zogenaamde stille plekken aangepakt moeten worden door meer verlichting aan te brengen, verwilderd groen wordt bijgewerkt en de plaatsen schoon worden gehouden. Dit komt de veiligheid zeer ten goede.

Concluderend vind ik dat ik mijn eerste live TV debat goed heb doorstaan. Ik vond het zeer leuk dat ik eindelijk een keer echt in debat heb kunnen gaan. Natuurlijk heb ik nog wel het een en ander te leren. Maar zo zonder leermeester doe ik het voor een groentje toch aardig goed!

Daniel Westhoek

U bent hier