h

Tuinvereniging Seghwart

1 januari 2006

Tuinvereniging Seghwart

Op 31 december werd ik verwacht op het tuincomplex aan de Edisonstraat. Wetende dat de gemeente plannen heeft om de vereniging uit te plaatsen, om zo een dubieus plan rond om het kwadrant te kunnen uitvoeren was ik op alles voorbereid!

Na een aller hartelijkste ontvangst, waarna mij duidelijk werd gemaakt wat er speelt op dit maar liefst 4,5 ha groot complex met 156 tuinen heb ik een verfrissende wandeling gemaakt over het door sneeuw bedekte complex!

Opvallend is hoe gemotiveerd de mensen op dit complex zijn, alles is goed georganiseerd en het geheel verkeert nog in een goede staat. (de onzekerheid van wel of niet weg moeten doet hier niet goed aan!)

In een tijd dat mensen minder te besteden hebben en kosten van levensonderhoud stijgen zijn juist dit soort complexen onontbeerlijk. Het kopje koffie in het verenigingsgebouw is toch heel wat gezelliger, dan bij een onpersoonlijke Mac Donald waar veel ouderen nu al naar toe gaan, omdat de koffie hier nog betaalbaar is!

Een volkstuintje is dan ook niet alleen een beetje groente verbouwen. Veel mensen hebben hier na jarenlange inzet een klein paradijsje aangelegd. Zon tuin even verplaatsen doe je niet, laat staan dat mensen van 70 + nog in staat zijn dit weer op te bouwen. Ook op milieu gebied timmert deze vereniging goed aan de weg houtwallen bieden volop schuilplaatsen voor dieren en vogels De verscheidenheid aan planten biedt verder ook veel mogelijkheden aan de natuur. De meerwaarde van zon complex is dan ook vele maanden groter dan bijvoorbeeld een megabioscoop of ander vermaak in betonnen dozen, daar zitten wij in Zoetermeer toch niet op te wachten!

Het is helaas jammer te merken hoe weinig verstand veel politici hebben van wat er werkelijk leeft onder de mensen.

Voor mij is het duidelijk dat dit complex moet blijven. Overdag staan de hekken open en biedt het voor veel Zoetermeerders een prachtig gebiedje waar de drukke wereld even ophoud.

Ed Sanders, gemeenteraadslid

U bent hier