h

Sfeerverslag actie tegen woningnood

28 januari 2006

Sfeerverslag actie tegen woningnood

Het nieuwsbericht staat ondertussen op de site. Achteraf gezien hadden we de actie beter 'actie tegen woningnood en afbraakbeleid' kunnen noemen, want een ander woord is er eigenlijk niet voor.

We zijn vanochtend om een uurtje of 11:00 begonnen aan de Paltelaan om het bord neer te zetten. Dit gaf al wat verbaasde gezichten van voorbijgangers. Zeker omdat we gezien de vrieskou en dus bevroren grond aardig wat moeite moesten doen om de palen in de grond te krijgen. Gelukkig heeft Ewout (raadskandidaat) blijkbaar al vaker met dit bijltje gehakt!

Ewout Den Heijer bezig met bouwen

Gelukkig trotseren ook vele bewoners de vrieskou om de actie te steunen die opgezet is - ik kan het niet vaak genoeg zeggen - door enkele van deze bewoners zelf! En de rest van de bewoners zijn zr blij dat zij medestand krijgen bij hun strijd. De nieuwe kapvergunning om alvast de bomen te kappen heeft bij hen ook kwaad bloed gezet. Volgens hun kan dit bijna niet anders gezien worden dan een manier om de laatste oorspronkelijke bewoners uit hun huis te verjagen.

Bewoners van de Paltelaan
Bewoners van de Paltelaan en een journalist

Zelf kan ik mij ook echt kwaad maken om het feit dat de gemeente oude mensen hun huis uit willen zetten. Deze mensen kunnen alle stress en onzekerheid op die leeftijd amper meer aan en worden emotioneel bij het vooruitzicht van sloop van hun mooie huis. Velen hoeven niets groters of beters. Dit is meer dan genoeg om plezierig te wonen.

De nieuwere bewoners, veelal studenten die via anti-kraak organisatie Ad-hoc hier zijn komen te wonen zijn ook zeer begaan met hun oudere buren. Zelf hebben ze ook amper een plek om heen te gaan. Velen zijn hier komen wonen omdat dit soort anti-kraak woningen vrijwel de enige zijn die zij kunnen betalen

Bas Schuiling geeft een korte toelichting

En dan is het tijd dat ik een korte toespraak annex toelichting moet houden. Dat komt niet helemaal goed uit de verf vind ik zelf. Ik moet duidelijk nog leren om echt goede toespraken te houden. Het gaat om het idee, maar toch. Ik lees aan het eind een brief van een bewoner voor. Die komt wel goed duidelijk over en vertegenwoordigt het gevoel wat hier heerst.

We kunnen denk ik terugkijken op een geslaagde actie en ik hoop dat veel passenten het bord zien en zich afvraagt wat hier aan de hand is. En het uiteindelijk afkeurt. Tot die tijd blijven wij vechten voor het recht op een fatsoenlijke woning. En dat is voor deze mensen de Paltelaan. Ik hoop dat de gemeente ooit gaat luisteren, maar ik heb weinig hoop als ik kijk naar vergelijkbare situaties als de Schoutenhoek en Palenstein.

Wat vindt u er van? Het is mogelijk hieronder te reageren!

Bas Schuiling

U bent hier