h

Interview TV west

9 januari 2006

Interview TV west

Ik kom net terug van een interview door TV West over de start van de sloop van Palenstein. In Palenstein wordt er volgende week begonnen met de sloop van de wijk. In de eerste fase worden een aantal basisscholen en de voorzieningen rondom het rakkersveld gesloopt.

Daarvoor komt een centrum terug waar de scholen in komen, zorgvoorzieningen en sport faciliteiten. Dit is de enige fase van de sloop waar de SP positief tegenover staat. Het is goed dat er weer meer voorzieningen centraal terug komen in de wijk. Hierdoor zijn de basisvoorzieningen voor de bewoners van Palenstein op loopafstand te bereiken.

Echter heb ik nogmaals benadrukt dat de sloop van de woningen geen goede oplossing is. Er komt maar 50% sociale woningen terug, en er komen in totaal minder woningen terug. Hierdoor wordt een groot deel van de huidige bewoners gewoonweg uit hun woonwijk weggejaagd. En als het een beetje tegen zit worden deze bewoners helemaal uit Zoetermeer gejaagd, want er zijn niet voldoende sociale woningen in Zoetermeer beschikbaar om deze grote groep te huisvesten. De juiste oplossing zou renoveren zijn. Tijdens een bezoek aan Palenstein in juni 2005 hebben een aantal bewoners laten zien wat er in hun woning gerenoveert zou moeten worden. Dit is een goedkopere oplossing en alle huidige bewoners kunnen dan in hun wijk blijven wonen.

Ook werd er gevraagd of de nieuwbouw geen goede oplossing is voor het gevoel van veiligheid. Tuurlijk is nieuwbouw goed voor het image van een wijk en misschien zal het gevoel van veiligheid een beetje toenemen, maar weegt dat op tegenover het wegjagen van een groot deel van de bewoners van deze wijk? Het is namelijk een groot vooroordeel dat de criminaliteit in Palenstein hoger is dan in de andere wijken van Zoetermeer. Een betere inzet van politie en een actievere rol van de bewoners zou het gevoel van veiligheid al een stuk vergroten.

Daniel Westhoek

U bent hier