h
Een sociaal alternatief voor Zoetermeer

Werk en Inkomen

Een baan met een fatsoenlijk salaris is de beste manier om zelfredzaam te kunnen zijn en niet in de armoede of schulden te raken. Door de economische crisis hebben helaas veel mensen hun baan verloren. Een groeiende groep mensen is niet meer in staat om zelfstandig in hun bestaan te kunnen voorzien. Voor de SP is het uitgangspunt dat we als gemeenschap solidair zijn met elkaar en ervoor zorgen dat iedereen die het nodig heeft de ondersteuning krijgt om in het bestaan te kunnen voorzien.
 
Wij streven ernaar om mensen duurzaam aan een baan te helpen met minimaal het minimumloon. Indien dat niet lukt dient er een goed sociaal vangnet te zijn, zodat mensen niet in armoede of schulden hoeven te belanden. 
 
  • We gaan inzetten op het binnenhalen van bedrijven die werkgelegenheid bieden die aansluit bij de beroepsbevolking. Te denken valt aan kansrijke sectoren als ICT, de zorg, de bouw, horeca, handel, logistiek en zakelijke dienstverlening.
  • De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door banen te creëren voor mensen zonder en met een arbeidsbeperking. Daar waar het mensen met een arbeidsbeperking betreft wordt minimaal uitgegaan van het landelijk gemiddelde.
  • Iedereen die werkt dient hiervoor een fatsoenlijk salaris te krijgen. Dat betekent dat iedereen, ongeacht de vraag of iemand een arbeidsbeperking heeft, het minimum- of een CAO-loon verdient.
  • Het Werkplein gaat zich veel meer richten op het duurzaam aan een baan helpen van mensen. De te verkrijgen baan zal hiertoe moeten aansluiten bij de capaciteiten, interesses en persoon van de mens, maar ook bij eventuele beperkingen. Om- of bijscholing kan noodzakelijk zijn. Trajecten die (bijna) niets opleveren worden stopgezet. 
  • De sociale werkplaats (DSW) stelt het belang van de mensen voorop. De ontwikkeling van de werknemer staat hierbij voorop. De werknemer geeft zelf aan waar zijn/haar mogelijkheden en beperkingen liggen.
  • Werknemers van de sociale werkplaats worden niet verplicht gedetacheerd. Wanneer er sprake is van detachering dan gebeurt dit in wederzijds overleg en is er sprake van voldoende begeleiding van de werknemer.
  • De inkomensgrens voor de langdurigheidstoeslag wordt verhoogd naar 110% van de bijstandsnorm.
  • Wanneer de gemeente wettelijke ruimte krijgen om de inkomensgrens voor inkomensondersteunende voorzieningen te verhogen, dan zal die ruimte volledig benut worden.
  • Er komt een 40% kortingskaart voor al het openbaar vervoer voor mensen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm.
  • In samenwerking met maatschappelijke organisaties worden voorzieningen, zoals representatieve kleding voor een sollicitatiegesprek, uitgeleend of in natura verstrekt aan mensen in de bijstand.
  • Er wordt onderzocht of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen eenvoudiger kan worden gemaakt.
  • De bijzondere bijstand voor aanschaf van noodzakelijke huishoudelijke apparatuur, zoals bijvoorbeeld een koelkast, wasmachine of computer, wordt voortaan verstrekt als gift aan mensen die langer dan drie jaar in de bijstand zitten. Indien iemand korter dan drie jaar in de bijstand zit, maar toch gebruik wil maken van deze witgoedregeling, wordt de bijzondere bijstand in eerste instantie verstrekt als een renteloze lening die wordt omgezet in een gift als diegene drie jaar in de bijstand zit.
  • Door automatisering en het slim koppelen van bestanden kan fraude worden voorkomen of vroegtijdig worden opgespoord. Dit gebeurt met inachtneming van de wettelijk vereiste privacybescherming van geregistreerden.
  • Schuldhulpverlening wordt direct toegekend aan mensen die dit nodig hebben, en is erop gericht uit de schulden te komen en niet in herhaling te vallen voor wat betreft het aangaan van schulden. Tijdens de schuldhulpverlening mogen mensen niet verder in de schulden raken.
  • Bij een schuldhulpverleningstraject werken zowel de schuldenaar als de schuldeiser constructief mee bij het oplossen van het schuldenprobleem. Indien nodig beweegt de gemeente de schuldeiser tot het tijdelijk stopzetten van het aflossen van de schuld, of dwingt dit af door middel van een dwangakkoord.
  • Ook voor jongeren met schulden moet een goede oplossing komen waardoor ze uit de schulden raken en aan hun toekomst kunnen bouwen.

U bent hier