h

Ingrijpende veranderingen in het Langeland Ziekenhuis!

31 mei 2022

Ingrijpende veranderingen in het Langeland Ziekenhuis!

Foto: Annemiek Kamphuis

“Langeland Ziekenhuis Zoetermeer in toekomst flink uitgekleed”, berichtte Omroep West op 19 mei. Een verrassend bericht.  Hoe kan het dat zelfs de gemeente niet wordt ingelicht, en dat de informatiestroom pas na het bericht in de pers, op gang komt? SP Zoetermeer vindt het zeer zorgwekkend dat we geregeld overvallen worden door gewijzigde plannen vanuit het Langeland Ziekenhuis. Het succes van de plannen is afhankelijk van het vertrouwen van alle betrokkenen, in de eerste plaats  van het personeel en de patiënten. Dat vertrouwen wordt op deze manier alleen maar minder. Zoetermeer, de derde stad van Zuid Holland heeft een volledig geoutilleerd ziekenhuis nodig. Punt. SP wil dit zo snel mogelijk op de agenda van de gemeenteraad zetten, waarbij de bestuursvoorzitter van het Langeland Ziekenhuis uitleg mag komen geven. 

Mondelinge vragen zijn aan de wethouder gesteld door onze fractievoorzitter Jan Velner; de wethouder vroeg aan de raadsleden om steun van de landelijke partijen. Uiteraard de partijen die voor behoud van de zorg, de ziekenhuizen zijn.

Maarten Hijnk, SP Tweede Kamerlid zorg, heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de ingrijpende veranderingen in het Langeland Ziekenhuis. De vragen staan ook in de bijlage. 

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2022Z10572&did=2022D21814

Acute geboortezorg verdwijnt, de intensive care verdwijnt en wordt vervangen door een acute zorgafdeling waar patiënten eerst zorg kunnen krijgen, maar echt heel zwaar zieke patiënten moeten dan ergens anders heen.  Spoedeisende hulp  wordt op termijn afgebouwd. De redding van het ziekenhuis in Zoetermeer steunt  voor een groot deel op het Reinier Haga Orthopedisch centrum. Dat staat in een hoofdlijnenakkoord, een vertrouwelijk stuk dat Omroep West heeft ingezien.

Eind mei was er een debat over acute zorg en de heer Hijnk heeft het Langeland Ziekenhuis benoemd in het debat. Acute zorg is en blijft voorlopig een groot landelijk onderwerp omdat er op veel plekken wordt bezuinigd op de SEH. Juist nu is er goede zorg nodig. In plaats van korten, moeten we nu juist extra investeren. Door de bezuinigingen wordt de werkdruk voor zorgmedewerkers steeds hoger, moeten mensen die zorg nodig hebben een torenhoog eigen risico betalen en doordat ze van onze zorg een markt maken wordt veel tijd en geld verspild en kiezen zorgverleners ervoor om de zorg te verlaten. Ook in ons ziekenhuis is er een personeelstekort. De onduidelijkheid over de toekomst van Langeland Ziekenhuis maakt dat er niet beter op. Omdat de arbeidsmarkt krap is, kunnen zij overal heen. Het zou ons niet verbazen dat het personeel opstapt als er niet snel duidelijk komt.

SP Zoetermeer beraadt zich op actieplannen en het laatste woord is hierover nog niet gezegd.

 

U bent hier