h

SP stelt onderhoud watertoren aan de kaak

21 mei 2012

SP stelt onderhoud watertoren aan de kaak

Een van de bekendste monumenten in Zoetermeer is misschien wel de watertoren. Het gebouw is al bijna 100 jaar beeldbepalend voor de wijde omgeving. De laatste jaren zijn er echter nogal wat problemen: Er is betonrot, glasschade en het dak laat los. Uit technische vragen blijkt dat de gemeente in ver gevorderde onderhandeling is met een potentiële koper, die de watertoren voor € 1,- zou kunnen kopen op voorwaarde dat hij de watertoren opknapt. Over de manier waarop de gemeente met dit monument omgaat heeft de SP schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Ewout den HeijerEwout den Heijer, raadslid: “De gemeente laat de watertoren verkrotten omdat een toekomstige nieuwe eigenaar verantwoordelijk wordt voor het onderhoud. Maar een gebouw dat op instorten staat raak je aan de straatstenen niet kwijt. De gemeente moet dan ook haar verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat de toren op een nette manier behouden blijft, wat er in de toekomst ook mee gaat gebeuren.”

De SP kiest er voor de toren in te richten als expositieruimte en periodiek voor het publiek open te stellen. Enige jaren geleden heeft de SP ook aandacht gevraagd voor de watertoren. Ook toen werd aangegeven dat verkoop op handen was. Deze verkoop is niet door gegaan, de SP is er dan ook niet zomaar gerust op dat de huidige onderhandelingen wel tot een goed resultaat zullen leiden. Met haar vragen wil de SP duidelijkheid krijgen over de toekomst van de watertoren en tegelijkertijd het college oproepen de toren niet langer te laten verkrotten maar op een goede manier te onderhouden. Uit de beantwoording zal blijken waar het college voor kiest.

U bent hier