Geen Europese aanbesteding meer voor huishoudelijke zorg
Geen Europese aanbesteding meer voor huishoudelijke zorg
Sinds 2007 heeft de gemeente de verplichting om de huishoudelijke zorg Europees aan te besteden. De SP pleit er al jaren voor om de huishoudelijke zorg niet aan te besteden, omdat het hier om zorg gaat en niet om schoonmaakwerk. Zolang de huishoudelijke zorg gezien wordt als zorg hoeft dit helemaal niet te worden aanbesteed. Na lang aandringen van de SP heeft de commissie maandag 13 februari over dit onderwerp gesproken.
Voor het eerst sinds 2007 heeft de SP gemerkt dat er een lichte meerderheid lijkt te zijn voor het zogenaamd bestuurlijk aanbesteden. Dit is de vorm die het dichts bij komt aan de vorm die de SP het liefst zou zien, namelijk een subsidierelatie aangaan met zorgaanbieders. Bij het bestuurlijk aanbesteden gaat de gemeente met enkele zorgaanbieders om de tafel zitten om door middel van onderhandeling te komen tot een contract. Er is hierdoor veel meer maatwerk mogelijk.
Het bestuurlijk aanbesteden van de huishoudelijke zorg heeft een aantal grote voordelen. Bedrijven die al lang huishoudelijke zorg leveren in onze gemeente hebben bij een aanbesteding de kans hun contract met de gemeente te verliezen, met tot gevolg dat alle cliënten van aanbieder en van hun vertrouwde hulp moeten wisselen. Wanneer de gemeente zelf een contract met de aanbieders aangaat kan deze situatie niet ontstaan. Wanneer er tussentijds een goede nieuwe zorgaanbieder zich aandoet kan deze zonder problemen een contract aangaan met de gemeente en wanneer er sprake is van een zorgaanbieder die niet goed presteert dan kan het contract tussentijds worden opgezegd. Daarnaast kan het contract ook tussentijds worden aangepast, wanneer bijvoorbeeld blijkt dat een zorgaanbieder onvoldoende investeert in de scholing van haar medewerkers.
Kortom er zijn vele voordelen aan het niet Europees aanbesteden van de huishoudelijke zorg. De SP is dan ook verheugd dat nu een lichte meerderheid van de partijen dit ook in gaat zien. De problemen zoals die zich in het recente verleden hebben voorgedaan binnen de huishoudelijke zorg en de twee rapporten die de SP Zoetermeer hierover heeft uitgebracht hebben waarschijnlijk bijgedragen aan deze ommezwaai van enkele partijen.
Het al dan niet aanbesteden van de huishoudelijke zorg is een bevoegdheid van het college van B&W. Mocht het college van B&W besluiten de huishoudelijke zorg toch Europees te gaan aanbesteden dan heeft zij heel wat uit te leggen aan de gemeenteraad. De SP gaat er dan ook vanuit dat het college van B&W zal kiezen voor het bestuurlijk aanbesteden van de huishoudelijke zorg.
Fractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik ben blij met het resultaat na dit debat in de commissie. Na vijf jaar lange strijd lijkt het er dan nu toch echt op dat de huishoudelijke zorg niet meer Europees zal worden aanbesteed. Hiermee kan deze sector dan eindelijk een rustigere tijd tegemoet gaan zien. Zowel de cliënten die de zorg ontvangen als de medewerkers die de zorg verlenen zullen het duidelijk gaan merken. Er zal sprake zijn van meer rust en continuïteit.”