h

Schriftelijke vragen stoppen zorgverlening

5 juli 2008

Schriftelijke vragen stoppen zorgverlening

Tijdens de raadscommissie Samenleving, 1 juli 2008, heeft de SP het College van B&W gewezen op de zorgelijke ontwikkelingen in de gemeente Haarlem. Een tweetal zorgaanbieders hebben te kennen gegeven te stoppen met het verlenen van de thuiszorg. De twee zorgaanbieders in Haarlem hebben ook een contract in de gemeente Zoetermeer om thuiszorg te leveren. Twee dagen na de raadscommissie Samenleving hebben de zorgaanbieders ook aangegeven in Zoetermeer per 1 januari 2009 te stoppen met het verlenen van thuiszorg.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: "Het feit dat er nu weer twee zorgaanbieders aangeven in (financiële) problemen te zitten laat maar eens te meer weer zien welke problemen de marktwerking in de thuiszorg veroorzaakt. En dan te weten dat het College van B&W heeft besloten op een nagenoeg dezelfde wijze de thuiszorg aan te zullen besteden als twee jaar geleden. Ik vraag me regelmatig af hoe slecht de zorg nog moet worden voordat men echt zal zien dat het anders moet. Naar aanleiding van deze ontwikkelingen heb ik schriftelijke vragen opgesteld voor het College van B&W."

Per 1 januari 2009 zal de nieuwe aanbesteding van de thuiszorg van kracht zijn. Dat betekend dat er per 1 januari 2009 nieuwe contracten zijn gesloten met zorgaanbieders. In theorie kan het dus niet zo zijn dat er cliënten zonder hulp zitten. Daarom geeft een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer ook aan "het niet erg te vinden" dat de zorgaanbieders hebben aangeven per 1 januari 2009 de zorg niet meer te verlenen. Een College van B&W dat stelt graag een duurzame relatie op te willen bouwen met de zorgaanbieders laat niet dergelijke uitspraken doen door hun woordvoerder!

In Haarlem hebben de zorgaanbieders aangegeven per 14 juli 2008 te stoppen. De reden die zij geven zijn de financiële problemen. De SP is bang dat de zorgaanbeiders ook besluiten in Zoetermeer nog voor 1 januari 2009 te stoppen met het leveren van thuiszorg. De SP wil graag van het College van B&W weten of zij een "noodplan" heeft als deze situatie zich voordoet.

U bent hier