h

SP overhandigt petitie aan wethouder over thuiszorg

11 juni 2008

SP overhandigt petitie aan wethouder over thuiszorg

Na de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) per 1 januari 2007 zijn er grote problemen ontstaan in de thuiszorgsector. Hulpbehoevende mensen hebben soms weken lang zonder hulp gezeten en thuiszorgmedewerkers werden massaal door hun werkgever ontslagen. Allemaal het gevolg van de invoering van marktwerking in de thuiszorg.

De marktwerking in de thuiszorg maakt meer kapot dan ons lief is. Naar aanleiding van deze ontwikkelingen zijn de SP en het actiecomité “zorg geen Markt” een handtekeningenactie gestart onder de naam “Stop de uitverkoop van de thuiszorg”. In Zoetermeer zijn er honderden handtekeningen opgehaald en landelijk rond de 85.000. Een duidelijk signaal uit de samenleving dat het zo niet langer kan.

Landelijk zullen de handtekeningen aangeboden worden aan staatssecretaris Bussemaker. De gemeente is echter de uitvoerder van het WMO beleid. Om het signaal van de vele duizenden mensen over te brengen heeft de SP in Zoetermeer een petitie overhandigt aan de verantwoordelijk wethouder WMO, dhr. F. Speel. Thuiszorgmedewerkers, maatschappelijke organisaties en cliënten van de WMO waren hierbij aanwezig.

In de petitie wordt onder andere aanbevolen bij de nieuwe aanbesteding van de thuiszorg niet te concurreren op de prijs, maar alleen op de kwaliteit. Verder wordt er aanbevolen alleen contracten af te sluiten met zorgaanbieders die een sociaal beleid voeren voor zowel de cliënten van de WMO als hun eigen personeel.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “Sinds de invoering van de WMO verkeert de thuiszorg in Zoetermeer in een crisis. Veel hulpbehoevende mensen ontvangen niet de zorg die zij nodig hebben en daarnaast werden nog eens massaal thuiszorgmedewerkers ontslagen die dan voor een veel lager salaris zichzelf konden laten inhuren door de zorgaanbieder. Ons rapport 'hulp zonder zorgen', van september 2007, heeft waarschijnlijk nog niet voldoende effect gehad. Daarom hebben wij nu deze petitie overhandigt aan de wethouder.”

U bent hier