h

Blog van Simone

19 december 2011

Blog van Simone

Laatst had ik een gesprek met een aardige mijnheer, hij gaf me aan dat hij eigenlijk geen verstand had van politiek en er ook geen interesse in had waarop ik hem vertelde dat politiek wel degelijk voor iedereen belangrijk is en dat je er (helaas) iedere dag van de ochtend tot de avond mee te maken hebt. Het is immers de politiek die bepaalt hoe wij leven, hoe de wetten ingevuld worden en hoe de subsidies verdeelt worden, ze bepalen zelfs hoe hoog je uitkering zal zijn en wat er met je salaris gebeurt. Wat voor rechten je hebt binnen de gezondheidzorg en wat er wel en niet vergoed wordt. Ze kunnen voor een deel van de bevolking zelfs bepalen of ze mogen werken en deelnemen aan de maatschappij, op hun eigen niveau, of gewoon maar achter de geraniums moeten gaan zitten, of zoals de mensen achter www.terugnaardebossen.nl zo mooi zeggen, terug naar de bossen gaan.

Alles draait om politiek hoe saai, suf en moeilijk te begrijpen het ook is. Het is erg jammer dat veel mensen daar te weinig bij stil staan, immers zijn de politici, of ze nou landelijk, provinciaal of gemeentelijk opereren wel de vertegenwoordigers van uw belangen. En als je je tijdens de verkiezingen niet goed laat informeren en de politiek niet een klein beetje volgt dan loop je de kans dat er partijen aan de macht komen die jouw belangen alleen maar schaden. Ook als je niet gaat stemmen is dat zo, want als jij eigenlijk linkse ideen hebt en dan maar lekker thuis blijft en de mensen met rechtse ideen wel gaan stemmen zullen de laatste dus altijd winnen.

Belangrijk is dus zeker iets van de politiek te volgen en te bepalen wie nou echt jouw standpunten vertegenwoordigd, en wees gerust, er is geen enkele partij die het in jouw ogen perfect zal doen, altijd zullen er punten zijn waar je niet achter staat, maar dan kies je toch voor degene die de meeste standpunten heeft waar je wel achter staat. Als mensen op die manier in 2010 naar de stembus waren getogen was ons waarschijnlijk nu heel veel leed bespaard gebleven.

Meer en meer wordt er namelijk bezuinigd op de mensen die het toch al niet breed hebben en die het toch al vanwege beperkingen of door andere omstandigheden niet makkelijk hebben. Dat is op alle vlakken, zowel landelijk als provinciaal als gemeentelijk. Een paar voorbeelden op gemeentelijk niveau zijn het weg bezuinigen van de laagdrempelige "leisure". Voorzieningen zoals de VTC (bouwspeelplaatsen) wijktuinen, JJ Musichouse, en andere laagdrempelige cultuur en speelplekken worden vergruist ten koste van dure leisure. En dat in een tijd van crisis, een tijd waarin meer en meer mensen een moeilijke periode tegemoet gaan. Schoolzwemmen afgeschaft, zwembad verkocht aan een private ondernemer, en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

Dan nog de bezuinigingen die vanuit de Tweede Kamer komen, volgens Rutte is er geen armoede in Nederland en kunnen we makkelijk nog een paar stappen terug. Wat alleen niet helemaal eerlijk is, is het feit dat hij de mensen die eigenlijk al met hun rug tegen de muur staan de stappen achteruit wil laten maken, en die kunnen niet verder of ze lopen door die muur heen en daarachter is een diepe afgrond. Dit kan en mag allemaal. Vaak is de SP de enige die tegen al die maatregelen stemt, een beetje gesteund door de PvdA en Groenlinks af en toe. Maar de SP is de enige die door heeft dat dit kapitalistische systeem niet meer van deze tijd is en dat we eigenlijk over zouden moeten stappen naar een ander systeem. Emile Roemer gaf naar aanleiding van de protesten van Occupy al aan dat dit misschien eindelijk het begin zou worden naar fundamentele veranderingen waar de maatschappij zo aan toe is. Laten we het hopen, laten we hopen dat 2012 inderdaad het jaar van de waarheid wordt, het jaar waarin we de kans krijgen tot fundamentele veranderingen waarbij solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid centraal staan. Een jaar waarin iedereen meetelt, ook degene die tot dan toe wat minder geluk in het leven hadden. Want wat is er mooier dan dat al die mensen samen ongeacht beperkingen, geaardheid, afkomst, religie of wat voor verschillen ook samen een mooie menselijke regenboog vormen en samen gelukkig mogen zijn in een land waarin alles eerlijk verdeelt wordt.

Ik wens iedereen dat geluk in 2012 met heel mijn hart toe en wens iedereen fijne kerstdagen.

U bent hier